AUDIO Interceptările telefonice ale celor 16 persoane reţinute de CNA pentru aprovizionarea grădiniţelor cu alimente expirate: „Fileul parcă e o cârpă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 23 de persoane, funcţionari publici şi agenţi economici, sunt bănuite de trucarea licitaţiilor pentru aprovizionarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din Chişinău. 16 persoane au fost reţinute. Pe lângă această ilegalitate, s-a constatat că grădiniţile din Capitală erau aprovizionate cu produse alimentare expirate. CNA a publicat convorbirile telefonice ale actorilor acestei scheme frauduloase.

Din cele 16 persoane reţinute de CNA, nouă sunt funcţionari publici, iar ceilalţi sunt reprezentanţi ai agenţilor economici. 

Şeful CNA, Viorel Morari a precizat că investigaţiile au pornit în martie 2016 pe faptul trucării licitaţiilor publice, însă ulterior au fost pornite 30 de dosare penale pentru abuz de serviciu, corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Potrivit procurorului, funcţionarii luau mite de circa 10 mii de lei pentru aranjarea unei licitaţii.

Şeful Departamentului urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu, a comunicat în cadrul briefingului că au fost efectuate 46 de percheziţii în birourile şi la domiciliile celor bănuiţi. O suspectă chiar a încercat în timpul percheziţiei să distrugă probele.


„Sunt copii care au ajuns în spital cu intoxicaţii”, afirmă Zumbreanu.

Serviciul de presă al CNA anunţă că procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie prin favorizarea unor agenţi economici. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani. 

În procesul investigării cazului, au mai fost depistate şi alte ilegalităţi. Urmărind scopul obţinerii unui profit mai mare în urma executării contractelor încheiate, agenţii economici livrau produse de o calitate inferioară celei contractate, care erau utilizate în alimentaţia copiilor din grădiniţele şi şcolile din Chişinău.

În urma examinării şi efectuării unui şir de măsuri speciale de investigaţii pe schema infracţională descrisă au fost pornite 30 de cauze penale pe numele factorilor de decizie ai direcţiilor sectoriale din municipiu şi pe numele agenţilor economici implicaţi. Astfel, au fost efectuate peste 40 de percheziţii la domiciliile şi birourile de serviciu ale funcţionarilor publici din cadrul  Direcţiilor de Educaţie Tineret şi Sport ale Primăriei mun. Chişinău şi agenţilor economici, dar şi la Ministerul Apărării, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Centrul de Sănătate Publică din Hânceşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite