Angajaţii celei mai mari întreprinderi alimentare din Republica Moldova ameninţă cu grevă şi proteste de stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta din 2012 are efecte grave asupra activităţii multor întreprinderi
Seceta din 2012 are efecte grave asupra activităţii multor întreprinderi

Salariaţii, membri de sindicat, de la SA “Floare Soarelui" din Bălţi, cel mai mare producător de ulei din ţară, anunţă pentru astăzi proteste stradale pentru a-şi apăra drepturile şi interesele.

Potrivit unui comunicat al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, angajaţii întreprinderii "Floarea Soarelui" din Bălţi nu şi-au primit salariile de două luni, iar mulţi dintre muncitori au fost obligaţi să plece în concediu fără plată.

Muncitorii sunt revoltaţi şi de faptul că administraţia întreprinderii nu şi-a respectat promisiunea de a majora salariul minim la întreprindere. Ei susţin că, dacă nu vor fi auziţi de către conducerea companiei, vor intra în grevă.

“Nu mai putem tolera această situaţie. Oamenii nu au cu ce-şi cumpra o bucată de pâine, nu pot achita serviciile comunale, nu pot să le ofere copiilor cele necesare. Vom ieşi vineri, 14 iunie, la un miting de protest pentru a cere de la administraţia întreprinderii să respecte drepturile salariaţilor”, a comunicat Claudia Sergheieva, liderul sindical de la SA “Floare Soarelui”.

“Dacă administraţia nu va soluţiona problemele respective vom organiza greve de protest şi vom sista procesul de producere până nu vom fi auziţi”, a subliniat sindicalista.

La "Floarea Soarelui", care a fost înfiinţată în 1922, lucrează peste 650 de oameni. Întreprinderea care este cel mai mare producător de ulei şi concomitent cel mai mare producător de produse alimentare din Moldova, a încheiat anul trecut cu pierderi de peste 26 milioane de lei, după ce în anul 2011 compania obţinuse un profit de 53,7 milioane de lei.

Volumul vânzărilor Floarea Soarelui s-a redus anul trecut cu 40 milioane de lei şi a constituit 989 milioane de lei. De vină a fost seceta gravă din anul 2012, care a provocat o scădere a producţiei de seminţe de floarea soarelui şi afectând producţia de ulei.

Întreprinderea Floarea Soarelui a fost preluată de către Trans-Oil Group, grup controlat de milionarul Vaja Jhashi în iunie 2011. Tranzacţia de preluare a fost realizată prin intermediul a două firme cipriote, Amableus Limited şi Trezeme Limited, au cumpărat 49,76% şi, respectiv, 34,46% din acţiunile companiei Floarea Soarelui.

Grupul controlat de Trans-Oil mai deţine două fabrici mari, şapte elevatoare, zeci de mii de hectare de teren agricol şi terminalul de cereale de la Giurgiuleşti.

Amintim că Trans-Oil a anunţat, la începutul lunii martie curent, că a contractat cu succes un împrumut de 70 milioane de de dolari de la Banca Mondială. Anterior, compania anunţase că banii împrumutaţi vor fi investiţi în reutilarea fabricii din Bălţi pentru a-şi consolida poziţia la nivel regional.

Totodată, la începutul anului 2013, Floarea Soarelui a contractat un împrumut de 18 milioane de dolari de la Moldova Agroindbank, pentru completarea capitalului circulant.

Capacitatea de procesare a fabricii este de 300 de mii de tone de seminţe anual, iar capacitatea de producere este de 50 de mii de tone de ulei rafinat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite