Anatol Ţăranu: Unioniştii nu vor avea un exponent politic în următorul Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Din cele 23% de alegători eurounionişti, doar şase la sută reprezintă electori decişi, iar aceştia îşi vor da votul la următoarele parlamentare pentru mai multe formaţiuni politice pro-româneşti existente în Republica Moldova. Acest lucru denotă că eurounioniştii nu îşi vor propulsa exponenţii politici în următorul legislativ. De această părere este analistul politic Anatol Ţăranu, transmite IPN.

Analistul consideră că partidele unioniste nu vor reuşi să se pregătească de alegeri şi să obţină un scor bun la următoarele parlamentare pentru că datele ultimelor sondaje arată o situaţie deplorabilă pe segmentul pro-românesc. Potrivit lui, bazinul electoral pro-românesc constituie aproape 23% şi doar 6% dintre aceştia sunt decişi pe cine o să voteze.

„Asta vorbeşte despre faptul că în peisajul politic şi de partid al Republicii Moldova nu există o formaţiune politică care poate să întrunească adeziunea eurounioniştilor”, spune Anatol Ţăranu. Analistul spune că cei 6% din alegători decişi îşi vor da votul pentru diferite formaţiuni şi astfel votul lor va fi dispersat, iar acest lucru denotă faptul că în următorul Parlament, un segment extrem de important al societăţii moldoveneşti, foarte numeros, va rămâne fără exponenţi politici.

Preşedinta Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, susţine că următoarele alegeri au caracter specific pentru că se vor desfăşura după un sistem electoral nou. Potrivit ei, s-a ajuns într-un an periculos pentru că acesta se poate asemăna cu 2001, când stânga este tot mai apreciată în sondaje. Politiciana spune că a lansat declaraţii, discuţii şi s-a decis că este foarte important ca partidele pro-româneşti să meargă într-un bloc.

„Am discutat cu partidele pe care le-am catalogat ca şi eligibile pentru coagulare liberală, apoi am discutat şi cu reprezentanţii partidelor unioniste şi acum avem faza în care aceste partide trebuie să ia nişte decizii. Mă gândesc şi admit că aceste decizii ar putea fi luate chiar pe ultima sută de metri”, spune Vitalia Pavlicenco.
 


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite