Alexandru Tănase: Am acceptat funcţia de ministru al Justiţiei pentru că nu sunt de acord cu multe lucruri din acest sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase a revenit miercuri, 10 ianuarie, în funcţia de ministru al Justiţiei. El a comunicat că intenţionează să facă schimbări în domeniu.

„Pentru mine a fost o provocare această invitaţie de a face parte din Guvern, anume pe domeniul justiţiei. Am acceptat propunerea, deoarece nu sunt de acord cu foarte multe lucruri în acest sector şi cred că fiecare trebuie să folosească orice oportunitate de a face o schimbare spre bine, acolo unde este posibil”, a declarat Alexandru Tănase.

Anterior, Alexandru Tănase a deţinut funcţia de ministru al Justiţiei între septembrie 2009 şi mai 2011. În această perioadă, el a iniţiat reforma justiţiei, promovând schimbarea statutului specialiştilor din domeniul avocaturii, notariatului, executărilor judecătoreşti, aceştia devenind liberi profesionişti. 

O altă modificare relevantă a fost efectuată în structura instanţelor de judecată, fiind lichidate cele specializate economice şi militare. De asemenea, a fost sporit gradul de responsabilitate al judecătorilor.

Alexandru Tănase este membru al Comisiei de la Veneţia din iunie 2017. El şi-a încheiat mandatul de preşedinte al Curţii Constituţionale în mai 2017, unde a activat din 2011, când a renunţat la funcţia de ministru al Justiţiei.

Amintim că, în calitate de preşedinte interimar al Republicii Moldova, şeful Legislativului, Andrian Candu, a semnat miercuri, 10 ianuarie, decretul de numire în funcţie a noilor miniştri din Guvernul Filip. Membrii Cabinetului de Miniştri au depus jurământul tot în faţa speakerului, după ce Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de Curtea Constituţională pentru refuzul de a semna decretul respectiv.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a spus că: „Miniştrii numiţi azi sunt lipsiţi de legitimitatea cuvenită şi vor intra în funcţie cu prezumţia vinovăţiei pentru modul în care au fost învestiţi. Dar şi pentru modul în care s-au manifestat în celelalte guvernări corupte”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite