Alexandru Slusari: Consiliul Suprem de Securitate trebuie să examineze subiectul proprietăţii Moldovei în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Alexandru Slusari
Deputatul Alexandru Slusari

Vicepreşedintele Partidului Platformei Demnitate şi Adevăr, deputatul Alexandru Slusari, a făcut apel către preşedintele Maia Sandu, privind includerea pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate a subiectului proprietăţii Moldovei în Ucraina.

Parlamentarul susţine că situaţia legată de administrarea bunurilor publice moldoveneşti în ţara vecină, mai ales pe fundalul atribuţiilor limitate ale Guvernului, care nu poate opera remanieri de cadre, este mai mult decât gravă, transmite IPN.

Alexandru Slusari punctează mai multe situaţii care, în opinia sa, sunt problematice. Potrivit lui, activele a două întreprinderi, cariere de extragere a zăcămintelor din Pervomaisc şi Cernăuţi, practic, sunt pierdute. Din informaţii pe care deputatul le numeşte demne de încredere, la cariera din Pervomaisc rezervele de granit sunt estimate pentru aproximativ 170 de ani.

Deputatul susţine că sanatoriul „Moldova”, cu suprafaţa de 17 641 metri pătraţi, amplasat pe aproximativ cinci hectare, teoretic aparţine Republicii Moldova, iar practic „se află în aer”. „Nu este clar ce autoritate publică centrală moldovenească actualmente gestionează acest obiect. În ţara vecină sanatoriul este scos la licitaţie din numele unei bănci ucrainene falimentare. Terenul adiacent este subiectul atacului raider din partea oamenilor din anturajul lui Andronache (n.r. deputatul Vladimir Andronache). Pe teritoriul sanatoriului activează mai multe companii, dar nu este clar cui achită acestea plata pentru locaţiune”, afirmă parlamentarul.

Potrivit lui, sanatoriu „Moldova”, din Truscaveţ, la fel, are un statut juridic neclar, iar colegul său, deputatul Chiril Moţpan, nici acum nu a primit vreun răspuns de la Agenţia Proprietăţii Publice pe problema administrării acestui obiect.

Vicepreşedintele Platformei mai spune că un şir de staţiuni de odihnă de pe litoralul din Ucraina se află în stare deplorabilă. Potrivit lui, se urmăreşte falimentarea premeditată a acestora şi privatizarea la preţuri derizorii. Alte bunuri deja sunt expuse la vânzare la preţuri foarte reduse.

„Evident, nici Guvernul interimar şi nici Agenţia Proprietăţii Publice nu au o strategie de gestionare a patrimoniului moldovenesc din Ucraina. Mai mult ca atât, se vede clar că există o grupare criminală, protejată la cel mai înalt nivel la Chişinău, care, pe fundalul inacţiunilor autorităţilor abilitate, delapidează activele de sute de milioane, create de mai multe generaţii ai oamenilor din ţara noastră”, a declarat Alexandru Slusari, citat într-un comunicat de presă remis de Platforma DA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite