Alegeri europarlamentare în Rep. Moldova. Numeroși oameni cu cetățenie română au votat, unii dintre ei pentru o „Moldovă Europeană” REPORTAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mai multe secții de votare din Chișinău s-au format cozi, iar moldovenii cu cetățenie română au așteptat minute-n șir pentru a-și exercita dreptul de vot, unii dintre ei afirmând că și-au dat votul pentru un Parlament European care să susțină aderarea cât mai curând a țării la UE.

Moldovenii cu cetățenie română pot vota în cadrul a 52 de secții de votare. FOTO: Adevărul
Moldovenii cu cetățenie română pot vota în cadrul a 52 de secții de votare. FOTO: Adevărul

În jurul orei 13:00, în cadrul secției de votare deschisă în incinta liceului Spiru Haret din centrul Capitalei Republicii Moldova, zeci de oameni de diferite vârste care dețin cetățenie română au venit să-și exercite dreptul de vot.  

,,În calitate de catățean român particip pentru a doua oară la alegerile europarlamentare. Trăim vremuri încercate de provocări în toate domeniile, de aceea sper că prin votul meu să contribui la promovarea stabilității, democrației, păcii, libertății”, a spus Eduard Guțan. 

,,Să trăiesc până când îl vor spânzura pe Putin”

Printre alegători s-a numărat și Ana Țurcanu de 78 de ani din Chișinău care și-a dat votul pentru o ,,Moldovă europeană”, accentuând că-și dorește menținerea independenței și suveranității țării sale în contextului războiului din Ucraina.

Femeia de 78 de ani și-a dat votul pentru o Moldovă Europeană. FOTO: Adevărul
Femeia de 78 de ani și-a dat votul pentru o Moldovă Europeană. FOTO: Adevărul

,,Măcar și mâine (n.r.-să adere la UE) pentru că este război și este o situație rea în țară: sunt mulți dușmani, de-ai noștri de pe loc, iar ei dacă vor în Rusia, lasă să plece, dar noi nu vrem în Rusia. Vrem o viață bună acasă alături de copii și nepoți. Rușii sunt deasupra noastră, să facă rău, vreau să trăiesc până când îl vor spânzura pe Putin. Vreau să văd și să aud acest lucru pentru că totul de la el vine”, a spus pensionară. 

Femeia a muncit 12 ani în țări europene, precum Italia și Grecia. A revenit acum zece ani în țară, sperând că într-o bună zi va avea parte de condiții europene și acasă. 

,,Eu dacă lucram cu un bătrân, păi statul îi oferea 700 de euro ca el să mi le ofere mie, care eram badantă, ca să am grijă de el, chiar dacă avea copii și nepoți care erau înstăriți, dar statul avea grijă de el și de alți bătrâni și nu spunea că lasă să aibă grijă copiii de bătrâni”, a adăugat aceasta.  

Alții au votat pentru prima dată la scrutinul europarlamentar. Este și cazul tinerei Silvia Scutelnic care susține că și-a dat votul după o documentare minuțioasă a tuturor candidaților români.

,,Acest drept pentru mine înseamnă foarte mult deoarece am posibilitatea să contribui pozitiv la imaginea Republcii Moldova în Europa. M-am informat referitor la candidații din partea statului român, agenda și poziția lor referitor la integrarea sau parcursul european al Republicii Moldova. Votez pentru că următorul Parlament European va decide ce se va întâmpla în următorii cinci ani și va lua decizii legate de integrarea noastră în UE. Sunt sigură că dacă noi moldovenii, care putem participa la europarlamentare, vom ieși intr-un număr cât mai mare la vot, vocea și mesajul nostru și va fi mai auzit”, a afirmat ea. 

Demnitari moldoveni, la vot

Printre alegători au fost văzuți și demnitari moldoveni care dețin acte românești, printre ei fiind și vicepremierul și ministrul Agricultorii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. 

,,Astăzi am votat pentru viitorii deputați în Parlamentul Europei! Eurodeputații români sunt implicați plenar în susținerea Republicii Moldova în parcursul european”, a notat oficialul pe pagina sa de Facebook. 

Vicepremierul Vladimir Bolea și-a exercitat dreptul de vot. FOTO: Facebook
Vicepremierul Vladimir Bolea și-a exercitat dreptul de vot. FOTO: Facebook

În data de 9 iunie, moldovenii cu acte românești pot vota în cadrul a 52 de secții de votare, cele mai multe dintre ele, adică 13 fiind în Chișinău. Persoanele cu acte bulgare își exercită dreptul de vot în cadrul a șapte secții, majoritatea fiind în sudul țării vecine. 

Iar oamenii care au cetățenia altor state europene, precum Franța, Polonia, Letonia sau Ungaria își pot exprima voința politică în cadrul misiunilor diplomatice aflate pe teritoriul Republica Moldova.

Îndemnul liderilor moldoveni în contextul scrutinului europarlamentar

Cu câteva zile înainte de scrutin, liderii de la Chișinău, precum președintele Maia Sandu  au îndemnat moldovenii cu cetățenie europeană, între care română să participe la alegerile europarlamentare. Șeful statului vecin a vorbit cât de important este votul moldovenilor odată cu obținerea statutului de candidată la aderarea la UE a țării lor. 

,,Votul moldovenilor este important și pentru Republica Moldova pentru că următorul Parlament european va decide asupra procesului de integrare a Republicii Moldova și ne dorim un Parlament european care să susțină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și care să vrea să facă Uniunea Europeană și mai puternică”, a declarat Maia Sandu. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite