Agenţii economici care exportă în Rusia, obligaţi să testeze la laborator loturile de prune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calarasi prune

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor obligă agenţii economici care exportă prune în Federaţia Rusă să supună testului de laborator fiecare lot de produse care urmează a fi exportat. Totodată, ANSA informează că exportul acestor produse nu se mai face în baza certificatului eliberat de ANSA.

Directorul Agenţiei, Gheorghe Gaberi, a spus pentru IPN că recent într-un lot de nectarine, exportat în Federaţia Rusă de un agent economic din Stefan Vodă, a fost găsit organismul Monilinia fructicola, care în Rusia este considerat obiect de carantină. Astfel, agentului economic i-a fost interzis să mai exporte nectarine în Federaţia Rusă, la solicitarea Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară.

Totodată, spune directorul ANSA, partea moldovenească a fost obligată să înăsprească controlul fitosanitar al culturilor sâmburoase. Astfel, a fost emis ordinul prin care agenţii economici sunt obligaţi să supună controlului de laborator loturile de prune pe care le exportă în Federaţia Rusă. „Nu ne dorim ca să ne trezim cu un embargou la aceste fructe, dacă nu vom întreprinde măsurile de rigoare”, a spus Gheorghe Gaberi.

Potrivit directorului ANSA, agentul economic din Ştefan Vodă a exportat nectarine în baza certificatului de la ANSA, însă este imposibil ca inspectorii Agenţiei să constate prezenţa unei boli microscopice. Acest lucru se face doar în condiţii de laborator şi atât timp cât nu a existat obligaţiunea oficială ca fiecare lot să fie supus testului de laborator, s-a întâmplat ceea ce  s-a întâmplat.

„Am emis ordinul şi am obligat ca fiecare deţinător de loturi de produse care pot fi afectate cu această maladie să le supună testului de laborator şi la momentul elaborării certificatului fitosanitar va fi obligatoriu să se anexeze testul dintr-un laborator acreditat”, a spus Gheorghe Gaberi.

Ţinând cont de durata analizei (până la 14 zile), ANSA solicită producătorilor şi exportatorilor de fructe sâmburoase (prune) să se adreseze inspectorilor fitosanitari din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei pentru prelevarea şi expedierea la laborator a mostrelor de fructe. Totodată, ANSA atenţionează şi despre cazurile de depistare în fructe a moliei orientale a fructelor (Grapholita molesta (Busck), care, la fel prezintă risc fitosanitar pentru Federaţia Rusă. În cazul nerespectării cerinţelor fitosanitare la exportul produselor vegetale, partea rusă poate aplica măsuri de sistare a exportului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite