A fost lansată Camera de Comerţ şi Industrie Republica Moldova-China
0După aproape două luni de când 18 companii din Republica Moldova au anunţat intenţia de a fonda Camera de Comerţ şi Industrie Republica Moldova-China, la Chişinău a fost lansată deja această structură. Preşedintele ale al Camerei, Boris Foca, susţine că organizaţia va fi o platformă care îşi propune să asigure o mai bună interacţiune dintre oamenii de afaceri din cele două ţări.
De asemenea, se doreşte creşterea în economia naţională a investiţiilor companiilor din China, precum şi a schimburilor comerciale, transmite IPN.
Boris Foca a menţionat că Republica Moldova şi China au legături economice stabilite cu mulţi ani în urmă. Însă necesitatea înfiinţării Camerei de Comerţ şi Industrie a apărut ca urmare a ascensiunii schimburilor comerciale şi relaţiilor economice şi comerciale tot mai strânse dintre ele două ţări.
Potrivit lui Boris Foca, obiectivul imediate ale Camerei de Comerţ şi Industrie Moldova – China este de a stabili un dialog de colaborare cu Guvernul, astfel ca noua structură să fie inclusă în comisiile mixte. Un alt obiectiv este desemnarea a câte un reprezentant al Camerei în nordul şi în sudul ţării, astfel ca să fie stabilite parteneriate de colaborare între zonele respective. Potrivit lui Boris Foca, organizaţia a primit aviz de a fi membră în Camera Internaţională de Comerţ Silk Road, formată din 150 camere de comerţ din 77 de ţări.
Sergiu Harea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, a afirmat că de-a lungul anilor în ţara noastră au fost create mai multe Camere de Comerţ bilaterale care au reprezentat un imbold serios de creştere şi prin intermediul cărora au fost realizate mai multe investiţii străine în Republica Moldova.
„Şi astfel au fost stabilite mai multe colaborări economice cu diverse companii din străinătate. China este un partener comercial important pentru ţara noastră. Anual comerţul dintre Republica Moldova şi China creşte cu aproximativ 20% atât la exporturi, cât şi la importuri, a mai afirmat Sergiu Harea.
Nicolae Vasilescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China, a menţionat că noua structură economică este una importantă. Potrivit lui, Camera bilaterală din România va sprijini dezvoltarea noii instituţii, având o experienţă de peste 22 de ani de activitate. În prezent, ea este formată din peste 300 de companii.
Nicolae Vasilescu spune că două deziderate pentru Republica Moldova sunt mărirea exporturilor produselor moldoveneşti în China şi atragerea a cât mai multor investiţii ale companiilor din China în economia moldovenească.
„În contextul geopolitic internaţional, China a devenit o alternativă. În prezent, majoritatea companiilor din ţările dezvoltate investesc în China şi această alternativă este una viabilă şi pentru Republica Moldova. Noi vom acorda suport şi expertiză în continuare Camerei de Comerţ şi Industrie Moldo-Chineze, vom lucra în echipe mixte şi vom merge împreună la evenimente economice în China, astfel ca să stabilim cât mai multe colaborări economice”, a mai afirmat Nicolae Vasilescu.