16 ani de la protestele violente contra regimului comunist din R. Moldova. ,,Rusia a înțeles că pierde controlul”

0
Publicat:

În ziua în care se împlinesc 16 ani de la protestele violente contra regimului comunist, liderii de la Chișinău au afirmat că atunci moldovenii au ales drumul european, dar lucrurile nu s-au mișcat repede din cauza tentativelor politicienilor pretinși proeuropeni de a vinde țara Kremlinului.

În 2025 s-au împlinit 16 ani de la protestele contra regimului comunist. FOTO: Facebook
În 2025 s-au împlinit 16 ani de la protestele contra regimului comunist. FOTO: Facebook

Dan Perciun, actualul ministru al Educației și Cercetării și vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea aflată la putere, a protestat alături de miile de tineri în aprilie 2009. Această demonstrație a așezat Republica Moldova pe calea europeană, ea fiind acum candidată la aderarea la UE, afirmă oficialul moldovean. 

,,16 ani în urmă, am ieșit cu colegii de la ore pentru a ajunge la protest și a ne face vocile auzite în Piața Marii Adunări Naționale. Vroiam să scăpăm de un regim comunist, autoritar, anti-românesc și eminamente anti-european. Au urmat rețineri și bătăi. Colegi târâiți și umiliți prin comisariate la indicațiile regimului de atunci. Din burta regimului comunist au ieșit toți "pro-europenii" de astăzi - Ceban, Chicu, Tkaciuk. Copiii partidului comunist. Asta ni se oferă azi drept alternativă. Unii poate se vor lăsa amăgiți de noua lor dragoste declarată pentru limba română, ori de pozele cuminți de la Bruxelles. Dar nu și tinerii care au fost atunci în stradă. Nu cei care au fost bătuți prin comisariate. Asta nu se iartă. Asta nu se uită”, povestește Dan Perciun.

Reacție din manualele Kremlinului 

Expertul în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, a protestat și el atunci.

,,Ziua în care Moldova s-a ridicat. Și Rusia a înțeles că pierde controlul. Am fost acolo. Nu ca spectator, ci ca om care a crezut că se poate schimba ceva. Am ieșit în stradă nu pentru vreun partid, ci pentru că ne-au furat votul. Pentru că minciuna ajunsese prea grosolană. Pentru că aveam 23 de ani și nu voiam să trăim toată viața într-un stat blocat între frică și obediență”, a evidențiat el.  

Andrei Curăraru nuanțează că protestele au fost urmate de bastoane, arestări, tortură, fiind confirmat un deces, iar sute de tineri au avut de suferit după gratii.

,,Statul – condus de Voronin, servil Moscovei – a reacționat după manualul Kremlinului: întâi negi, apoi lovești. A inventat „lovitură de stat”, a închis granița cu România, a urlat despre fasciști. Totul ca să ascundă un singur adevăr: Moldova se trezise. Rusia era acolo. Fără uniformă. Dar prezentă în fiecare provocare, în fiecare manipulare, în fiecare bătaie justificată de „stabilitate”, a adăugat expertul în politici publice și securitate. 

Lecțiile ce trebuie învățate

Igor Grosu, liderul formațiunii de guvernământ și președintele Parlamentului, subliniază că, în acești 16 ani, drumul țării sale către Uniunea Europeană a fost împiedicat de așa-numiți politicieni pro-europeni, un risc care există și în 2025, an în care vor avea loc alegerile parlamentare. Cu toate acestea, liderul PAS este încrezător că moldovenii vor face alegerea corectă.

,,Cu toții am crezut că ne vom mișca mai repede, dar, în anii care au urmat, am avut noi tentative în care politicieni declarați proeuropeni au tot vândut această țară Kremlinului. Acum, la 16 ani distanță, suntem tot mai aproape de a îndeplini visul acelor tineri de «a trăi într-o țară ca afară», într-o Moldovă europeană și prosperă. De aceea nu avem dreptul moral să ne abatem de la acest drum și trebuie să muncim mai departe pentru că de noi depinde ce se va întâmpla cu Moldova în următorii ani”, a detaliat Igor Grosu. 

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a subliniat că ,,astăzi Moldova este o țară care a învățat din durere, care a crescut în conștiință și care știe ce are de apărat. Adevărul, libertatea și demnitatea celor care au suferit pe 7 aprilie ne obligă să rămânem vigilenți.Trebuie să protejăm împreună ceea ce am câștigat cu atâta curaj: dreptul de a ne construi viitorul în libertate și pace”, a notat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Expertul Andrei Curăraru avertizează că moldovenii își pot apăra democrația prin participarea masivă la vot.

,,În Moldova, banii murdari se plimbă prin valize. Campanii plătite cu ruble. Preoți mobilizați să îndemne la boicot. Politicieni care fac alianțe cu cei care au legături directe cu Moscova. Dar mai e o constantă. Oamenii care nu uită. Cei care au fost acolo. Cei care știu cum miroase o revoluție furată. Cei care n-au mai fost aceiași după 7 aprilie. Întrebarea azi nu e ce face Rusia. Întrebarea e dacă noi mai avem curajul să apărăm democrația măcar printr-un gest simplu: să ieșim la vot.Nu ne mai pot reduce la tăcere cu bastoane. Dar ne pot fura din nou dacă stăm acasă”, a conchis Andrei Curăraru.

Adevăr necunoscut

În data de 7 aprilie 2009, mii de persoane, în mare parte tineri, au ieșit în stradă, fiind nemulțumiți de rezultatele alegerilor parlamentare care arătau victoria comuniștilor. Evenimentele au degenerat în violență, rănind atât civili, cât și polițiști. Totodată, a fost înregistrat decesul tânărului Valeriu Boboc, care a fost bătut violent în Piața Marii Adunări Naționale din inima Chișinăului. Dar adevărul despre abuzurile comise atunci rămâne încă necunoscut.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite