Reacția premierului moldovean după anunțul lui Donald Trump privind noile tarife vamale
0Prim-ministrul de la Chișinău, Dorin Recean, a anunțat că antreprenorii afectați de noile tarife vamale impuse de președintele american Donald Trump vor beneficia de susținerea Guvernului pe care-l conduce.

,,Statele Unite au decis impunerea tarifelor pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova într-un efort de echilibrare a comerțului care se referă la Statele Unite. Aceasta înseamnă că aproximativ 2,5% din comerțul Republicii Moldova cu Statele este afectat. Noi înțelegem preocuparea producătorilor noștri care au muncit de astfel constant să aibă acces la piața americană. Guvernul va interveni să ajute antreprenorii ca să-și mențină competivitatea. Republica Moldova rămâne angajată ferm într-un parteneriat strategic cu Statele Unite. Este un partenerit de peste 30 de ani și avem ferma convingere că vom putea să continuăm și să ne aliniem obiectivele”, a afirmat șeful Cabinetului de miniștri al Republicii Moldova.
Ce spun experții
Liderul de la Casa Albă a impus Chișinăului taxe vamale de 31%, iar expertul în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, afirmă că „nu e trădare, e matematică”, subliniind că a fost aplicată o formulă fixă.
,,SUA a importat 142 milioane dolari. A exportat doar 54 milioane. Diferența = 88 milioane (88 ÷ 142) ÷ 2 = ~31%. Asta-i tot. Nu geopolitică. Nu diplomație eșuată. Dar propaganda lucrează. Și o să auzi: „SUA ne tratează ca pe dușmani”, „Cu Rusia aveam piețe și gaz”, „Guvernul nu e în stare să negocieze”. Realitatea? Rusia a blocat vinul, merele, TIR-urile. În SUA exportăm doar 2.5% din total. SUA ne-a pus același tarif ca Elveției. Nu cred că ea e agresivă față de SUA, nici noi de altfel. Tariful sună urât, dar nu e o pedeapsă. E o măsură neinspirată, dar aplicată tuturor. Și da, poate fi revizuită. Dacă vrem suveranitate economică, diversificarea rămâne singura soluție. Iar dacă Moldova depindea doar de Rusia, azi eram izolați total”, a detaliat Andrei Curăraru.
Iar expertul economic, Marin Gospodarenco, subliniază că această măsură va afecta economia Republicii Moldova, cauzând ,,scumpirea importurilor și posibile dificultăți pentru producătorii locali”.
Al 12-lea partener comercial
Conform datelor prezentate de Guvernul moldovean, SUA s-au clasat în anul 2024 pe locul 12 în lista partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, având o pondere de 1,79% din totalul comerțului. Astfel, exportul a constituit 2,5%, iar importul 1,5%.
,,Schimburile comerciale moldo-americane au ajung la 225,5 milioane de de dolari SUA (dintre care export – 90,2 milioane de dolari SUA și import – 135,3 de milioane de dolari SUA), sau cu 22,1% mai mult comparativ cu anul 2023, ca urmare majorării atât a volumului exportului, cu 46,4%, cât și a importului, cu 10,0%. Soldul a constituit 45 milioane de dolari SUA în favoarea SUA”, au precizat responsabilii moldoveni.
În cazul produselor exportate, mai mult de jumătate, adică peste 62 la sută, sunt vermuturi și vinuri, precum și sucuri de fructe sau de nuci, iar restul sunt articole de transport sau de ambalare, îmbrăcăminte, produse de brutărie și de patiserie.
În ceea ce privește produsele importate, este vorba de autoturisme, medicamente, sau instrumente și aparate pentru medicină, chirurgie, stomatologie.