La ce să ne așteptăm după veștile bune privind negocierile SUA-Ucraina. Naumescu: „Încrederea în Putin și în bunăvoința rușilor este nulă”
0Semnalele venite după negocierile SUA – Ucraina de la Jeddah, care au entuziasmat într-o primă fază, ar trebui privite cu un „optimism moderat”, este de părere profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu.

Vestea bună după negocierile dintre SUA și Ucraina purtate în Arabia Saudită este nu neapărat armistițiul de 30 de zile, anunțat marți seară cu entuziasm, ci restabilirea relațiilor politice între cele două țări și posibilitatea ca Zelenski să fie invitat de Trump la Casa Albă pentru a semna acordul bilateral pentru resurse într-o formă chiar mai extinsă și mai aprofundată decât cea care trebuia să fie semnată pe 28 februarie, apreciază profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu, într-o postare pe Facebook.
„Semnarea acordului strategic/economic cu SUA ar fi un bun început pentru securitatea viitoare a Ucrainei. Este foarte bine că Zelenski își repară relația cu administrația Trump iar SUA anunță că reia imediat asistența pentru Ucraina”, scrie Naumescu. Acesta se arată, în schimb, „ceva mai sceptic” în privința armistițiului și atrage atenția că Rusia, în curtea căreia la acest moment este mingea, ar putea să vină cu condiții dure.
„Cred că Rusia nu va accepta pur și simplu cererea formulată în comun de Ucraina și SUA, ci va veni cu CONDIȚII DURE, care vor complica și întuneca din nou perspectivele unei păci durabile. Chiar și după vântul de primăvară venit de la Jeddah și după declarațiile aproape entuziaste de după negocierile SUA-Ucraina, privesc în continuare cu un optimism moderat șansele unei soluționări decente a războiului”, adaugă profesorul.
Rusia, apreciază Valentin Naumescu, va accepta să oprească războiul doar în momentul în care va ajunge într-o situație foarte grea, iar pentru ca agresorul să fie dus în acel punct este nevoie de noi măsuri.
„Încrederea în Putin și în bunăvoința rușilor este nulă. Rusia va accepta să oprească războiul doar dacă va ajunge într-o situație foarte grea, deci trebuie crescută presiunea de toate tipurile a Occidentului (SUA, UE, Marea Britanie) împotriva Rusiei - pe dimensiunile economică (sancțiuni cu efecte financiare dureroase), militară (ajutor militar pentru Ucraina), politică (izolarea în continuare a Moscovei)”, mai scrie Valentin Naumescu.
Marți-seară, secretarul de stat american Marco Rubio a anunțat că SUA și Ucraina cer pe o singură voce o încetare totală a focului pentru 30 de zile, fiind așteptat răspunsul Rusiei. „Reciprocitatea Rusiei este cheia!”, a spus Rubio.