Tensiuni între Egipt și Israel asupra coridorului Philadelphi. Acuzații că Hamas ar folosi ruta pentru a aduce arme
0Israelul se confruntă cu riscul de a-și deteriora relațiile cu Egiptul vecin, pe măsură ce înaintează tot mai adânc în sudul Fâșiei Gaza. Cele două țări sunt deja în dezacord în ceea ce privește problema de securitate reprezentată de o fâșie îngustă de pământ între Egipt și Gaza. Liderii israelieni susțin că pentru distruge Hamas în totalitate, trebuie să-și extindă ofensiva în cel mai sudic oraș din Gaza, Rafah, și să preia controlul asupra coridorului Philadelphi, o mică zonă tampon la granița cu Egiptul, demilitarizată în temeiul acordului de pace semnat în 1979 de cele două țări.

În cadrul unei conferințe de presă, săptămâna trecută, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că Hamas continuă să facă contrabandă cu arme pe sub graniță – o afirmație pe care Egiptul o neagă vehement – și că războiul nu se poate încheia „până când nu închidem această breșă” care ar fi reprezentată de coridor. Asta a determinat un avertisment din partea Egiptului precum că desfășurarea trupelor israeliene în zonă, cunoscută în Egipt drept Coridorul Salaheddin, ar fi o încălcare a acordului de pace.
„Orice acțiune israeliană în această direcție va avea drept consecință o amenințare serioasă la adresa relațiilor egipteano-israeliene”, avertiza luni Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații al Egiptului.
Ce îngrijorează Egiptul
Egiptul se teme că un eventual atac israelian asupra orașului Rafah va determina revărsarea unui val masiv de palestinieni peste graniță, în Peninsula Sinai. Peste 1 milion de palestinieni – aproape jumătate din populația de 2,3 milioane a Fâșiei Gaza – s-au refugiat în Rafah și în împrejurimi, majoritatea lor fiind împinși acolo de bombardamentele și ofensivele terestre israeliene din alte părți ale enclavei palestiniene.
Or, dacă trupele israeliene atacă Rafah, ei nu au mai au unde să fugă.
În 2008, la începutul blocadei impuse de Israel și Egipt după preluarea puterii de către Hamas, mișcarea islamistă palestiniană a deschis zidul de la frontieră și mii de oameni au năvălit în Egipt.
Potrivit unui înalt oficial militar egiptean implicat în coordonarea dintre cele două țări, care a făcut declarații sub anonimat pentru AP, țara sa le-a pus în vedere israelienilor că, înainte de a lansa un atac terestru asupra Rafah, ar trebui să le permită palestinienilor să se întoarcă în nordul Fâșiei Gaza.
De partea cealaltă, Israelul susține că a alungat în mare măsură Hamas din nordul Fâșiei Gaza, însă probabil că nu va fi de acord cu această solicitare în perioada următoare.
Dilema Israelului
Problema pune Israelul în încurcătură. Dacă își încheie ofensiva fără a prelua controlul asupra Rafah, riscă să nu-și poată îndeplini unul dintre principalele obiective ale războiului, și anume zdrobirea Hamas peste tot în Gaza. Iar dacă IDF avansează spre graniță, riscă simultan să pună în pericol acordul său de pace cu Egiptul – care a fost o bază a stabilității în Orientul Mijlociu– și să-l supere pe cel mai apropiat aliat al său, SUA.
Israelul și SUA sunt deja în dezacord cu privire la viitorul postbelic al Fâșiei Gaza. De pildă, armata israeliană lucrează la o zonă tampon de aproximativ un kilometru lățime în interiorul Fâșiei Gaza, de-a lungul graniței cu Israelul, menită să împiedice militanții să atace comunitățile din apropiere. SUA însă au declarat că opun oricărei încercări a Israelului de a restrânge teritoriul Fâșiei Gaza.
Israelul, care și-a asumat drept obiectiv al războiului să expulzeze militanții din Fâșia Gaza, a apelat în acest scop la o strategie de distrugere sistematică în enclavă, costul în vieți civile fiind uriaș. Declanșând ofensiva în nordul Fâșiei Gaza, a nivelat de atunci zone urbane întinse, motivând că este necesar pentru a eradica tunelurile și infrastructura Hamas și a-i înfrânge astfel pe militanți. Armata israeliană a continuat să se deplaseze în restul teritoriului, ajungând în centrul Fâșiei Gaza și apoi în orașul sudic Khan Younis.
Netanyahu a explicat că Israelul intenționează să mențină un control de securitate asupra Fâșiei Gaza pentru a se asigura că Hamas nu va mai avea capacitatea de a repeta atacurile din 7 octombrie care au declanșat actualul război. În timp ce a fost vag cu privire la ce va presupune acest lucru, a insistat că asigurarea controlului asupra coridorului Philadelphi este crucială.
„Există câteva opțiuni cu privire la modul în care putem astupa [breșa], le examinăm pe toate și nu am luat o decizie, cu excepția unui singur lucru: trebuie astupată”, a spus el.
De partea cealaltă, Egiptul a avertizat Israelul și SUA că orice operațiune militară în zonă „ar putea distruge pacea noastră”, a declarat un al doilea oficial egiptean. „Nu vom tolera o astfel de acțiune”, a adăugat oficialul care a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizat să dea declarații presei.
De ce este important coridorul Philadelphi
Coridorul este o fâșie îngustă – lată de aproximativ 100 de metri lățime pe anumite porțiuni- care se întinde pe 14 kilometri pe partea dinspre Gaza a graniței cu Egiptul. Include punctul de trecere Rafah în Egipt, singura ieșire din Gaza care nu se află sub controlul Israelului. Philadelphi face parte dintr-o zonă demilitarizată mai largă de ambele părți ale frontierei Israel-Egipt. Conform acordului de pace, fiecare parte poate să desfășoare doar un număr mic de trupe sau grăniceri în această zonă.
Hamas a dispus de graniță de la preluarea puterii în 2007. Tuneluri au fost săpate sub granița dintre Gaza și Egipt pentru a ocoli blocada israeliano-egipteană. O parte dintre tuneluri erau masive, suficient de mari pentru a putea trece prin ele vehicule. Hamas a adus în Gaza arme și provizii, în timp ce locuitorii au făcut contrabandă cu bunuri comerciale, de la animale la materiale de construcție.
Situația s-a schimbat în ultimul deceniu, pe măsură ce Egiptul a dus o luptă împotriva militanților islamici din Sinai. Armata egipteană a luat măsuri și a distrus sute de tuneluri despre care a spus că erau folosite pentru a introduce arme în Sinai. Egiptul a consolidat zidul de la frontieră și a evacuat populația dintr-o zonă adâncă de 5 kilometri (3 mile) adiacentă Fâșiei Gaza, unde doar forțele militare și de poliție aveau permisiunea să intre. În timpul luptei sale împotriva militanților din Sinai, Egiptul a negociat cu Israelul și SUA pentru a permite desfășurarea armatei sale în Zona C, așa cum este cunoscută zona demilitarizată pe partea sa de graniță.
Evoluții în cursul actualului război al Israelului împotriva Hamas
La mijlocul lunii decembrie, Israelul a făcut o cerere oficială către Egipt pentru a-i permite să-și desfășoare forțele pe coridorul Philadelphi, pe care Egiptul a respins-o, a declarat oficialul militar egiptean.
Principala îngrijorare a Egiptului este că o operațiune terestră în zonă ar provoca luarea cu asalt a Sinaiului de către mii de palestinieni, a precizat el. De când a început războiul, Egiptul a respins ferm apelurile de a accepta un exod în masă al palestinienilor, pe fondul temerii că Israelul nu le va mai permite să se întoarcă în Gaza. Totodată, a avertizat că militanții din Gaza ar putea intra în Sinai alături de civili, creând potențialul unor schimburi transfrontaliere cu Israelul, care ar putea distruge acordul de pace.
Israelul susține că este absolut necesar să dețină controlul asupra graniței pentru a preveni contrabanda cu arme care să ajungă la Hamas. Rashwan, șeful Serviciul egiptean de Informații Egiptului, a calificat afirmațiile israeliene privind continuarea traficului cu arme „minciuni” menite să justifice o preluare a coridorului. După distrugerea a 1.500 de tuneluri, Egiptul are „control total” asupra frontierei, a spus el.
Kobi Michael, cercetător principal la centrele de cercetare israeliene Institute for National Security Studies și Misgav Institute, a declarat că cantitatea de arme descoperită pe parcursul ofensivei israeliene arată că contrabanda a continuat și că Israelul trebuie să aibă autoritatea de a monitoriza granița.
„Singura modalitate prin care astfel de cantități de arme ar fi putut ajunge în Fâșia Gaza este prin coridorul Philadelphi”, a spus el.