Ziua „cea mai neagră“ a Noii Zeelande

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 65 de oameni au murit în cutremurul cu magnitudinea de 6,3 care a lovit ieri Noua Zeelandă. Autorităţile spun că e cea mai mare catastrofă naturală care a afectat arhipelagul în ultimii 80 de ani.

Imaginile filmate de televiziuni au arătat zeci de clădiri dărâmate în Christchurch, al doilea oraş al ţării, cu o populaţie de circa 400.000 de locuitori. Alte imagini arătau oameni alergând pe străzi, şocaţi, şi victime care erau trase de sub dărâmături. Seismul, produs la ora locală 12.51 (2.52 - ora României), la numai 10 kilometri de Christchurch, a fost urmat de mai multe replici, cu magnitudini de până la 5,6.

Profesoara româncă dată dispărută în Noua Zeelandă este din Craiova. Femeia e căsătorită şi are doi copii

Cablurile electrice şi cele de telefonie au fost deteriorate, iar conductele de apă sparte au inundat oraşul. Mai multe elicoptere au fost folosite pentru stingerea incendiilor cauzate de cutremur. Printre victime se numără pasagerii a două autobuze care au fost izbite de zidurile unor clădiri care se prăbuşeau. „S-ar putea să fie cea mai neagră zi a Noii Zeelande", a declarat premierul John Key.

Gheţar zdrobit

Seismul a avut un impact atât de mare deoarece s-a produs la o adâncime mică, de numai cinci kilometri, potrivit Institutului de Geofizică american. La circa 300 de kilometri de Christchurch, în Parcul Naţional Aoraki, seismul a provocat desprinderea a circa 30 de milioane de tone de gheaţă din Gheţarul Tasman, cel mai mare al Noii Zeelande. Martorii spun că munţi de gheaţă au căzut într-un lac din apropiere, provocând valuri uriaşe.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite