Zi tensionată în Venezuela. Opoziţia iese în stradă pentru a forţa plecarea de la putere a lui Nicolas Maduro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiune de protest faţă de Maduro în Venezuela FOTO AFP
Acţiune de protest faţă de Maduro în Venezuela FOTO AFP

O zi tensionată este aşteptată miercuri în Venezuela, unde opoziţia a chemat armata şi populaţia la nesupunere civică şi a făcut apel la manifestaţii în întreaga ţară pentru a forţa înlăturarea de la putere a preşedintelui Nicolas Maduro.

Pe fondul impasului politic şi crizei economice acute, opoziţia din Venezuela a chemat armata şi populaţia la nesupunere civică, în timp ce preşedintele Maduro a invocat o „fraudă“ pentru a îndepărta referendumul care-i ameninţă postul. Totodată, Adunarea Naţională, dominată de opoziţie, a respins, în noaptea de marţi spre miercuri, decretul prezidenţial privind declararea stării de urgenţă în ţară. Deputaţii care au votat împotrivă consideră că starea de urgenţă „va aprofunda grava alterare a ordinii constituţionale şi democratice de care suferă Venezuela“.

Furturile, linşajele şi acţiunile de protest se înmulţesc în Venezuela, unde electricitatea este întreruptă frecvent, accesul la serviciile publice este limitat şi produsele de bază lipsesc, ceea ce alimentează nemulţumirile în rândul populaţiei.

Astfel, toate ingredientele sunt reunite pentru ca această ţară, cu una dintre cele mai înalte rate a violenţei din lume, să devină teatrul unor confruntări miercuri, când vor avea loc manifestaţii anti-Maduro în mai multe oraşe.

Experţii atrag atenţia asupra riscului izbucnirii unor confruntări civile şi „exploziei“ ţării, în contextul în care şapte dintre zece venezueleni dezaprobă preşedinţia lui Maduro, potrivit Institutului Datanalisis.

Protestatari venezueleni anti-Maduro FOTO AFP

Contestatari ai lui Nicolas Maduro FOTO AFP

Liderul opoziţiei, Henrique Capriles, a cerut deja armatei să aleagă între Constituţie şi preşedintele Nicolas Maduro.

„Le-am spus forţelor armate că a sosit ora adevărului şi că trebuie să aleagă între Constituţie şi Maduro“, a declarat Capriles, învins de succesorul lui Hugo Chavez în alegerile prezidenţiale din 2013.

Nicolas Maduro, în vârstă de 53 de ani, a decretat starea de urgenţă luni, vorbind despre o „ameninţare exterioară“. Marţi, el a acuzat direct Statele Unite de încălcarea spaţiului aerian venezuelean săptămâna trecută.

Nicolas Maduro FOTO AFP

Nicolas Maduro în cursul unei conferinţe de presă, la Caracas FOTO AFP

„Forţa noastră aeriană (…) a detectat intruziunea ilegală, în scopuri de spionaj, a unui Boeing 700 E-3 Sentry echipat cu sisteme de supraveghere electronică“, a spus el într-o conferinţă de presă.

Washingtonul, care neagă acuzaţiile că ar încerca să influenţeze cursul evenimentelor din Venezuela, şi-a exprimat din nou îngrijorarea, marţi, în legătură cu situaţia din această ţară din America de Sud.

Paşii spre destituirea preşedintelui în Venezuela

Petiţia lansată de opoziţia venezueleană a fost semnată deja de peste 1,1 milioane de persoane. Acum, Consiliul Naţional Eelectoral (CNE) trebuie să verifice semnăturile. Dacă vor fi aprobate, acestea vor trebui validate de către semnatari. Abia după validare CNE va putea da curs iniţierii referendumului, care necesită patru milioane de semnături în maxim trei zile pentru a fi convocat. Preşedintele poate fi destituit cu un număr de voturi mai mare decât cel obţinut la victoria din alegeri. Nicolas Maduro a fost votat în 2013 de 7.597.532 de venezueleni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite