Zelenski avertizează China în contextul vizitei lui Biden la Kiev: „Va fi un război mondial” dacă se va alia cu Rusia

0
Publicat:

Într-un interviu publicat luni de cotidianul german „Die Welt”, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează China să nu susţină Rusia în războiul din Ucraina întrucât s-ar ajunge astfel la o nouă conflagrație mondială.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

„Pentru noi este important ca China să nu sprijine Federaţia Rusă în acest război. De fapt, aş vrea să fie alături de noi. Dar, deocamdată nu cred că este posibil”, a declarat Zelenski.

„Însă văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică asupra a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că dacă China se aliază cu Rusia, atunci va fi un război mondial, şi nu cred că China îşi dă seama de asta”, a adăugat șeful statului ucrainean, citat de Reuters.

Tot într-un interviu, secretarul american de stat Antony Blinken a avertizat sâmbătă China cu „consecinţe” dacă va oferi Rusiei sprijin material în războiul său contra Ucrainei. Potrivit lui Blinken, Washingtonul este îngrijorat că Beijingul ar lua în calcul să livreze arme pentru soldații ruși.

Aflat luni într-o vizită la Budapesta, înainte de a merge la Moscova, unde va discuta un posibil plan de pace pregătit de regimul de la Beijing, cel mai înalt responsabil de politică externă al Chinei, Wang Yi, a susținut, la o întâlnire cu ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, că țara sa și Ungaria sunt „iubitoare de pace”.

Dacă Beijingul a adoptat o poziție ambiguă față de războiul din Ucraina, Budapesta a adoptat un discurs public favorabil Moscovei pretinzând în același timp că este de partea păcii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite