China a pregătit un plan de pace pentru Ucraina: Reacția Kievului și a Berlinului

0
Publicat:

Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a exclus categoric orice eventuală cedare de teritoriu de către ţara sa în schimbul păcii. Omoloaga sa germană Annalena Baerbock a exprimat aceeași poziție. Aceste reacții vin după ce China a anunțat că a pregătit un set de propuneri de pace în Ucraina.

Dmitro Kuleba la Conferința de Securitate de la Muenchen FOTO EPA-EFE
Dmitro Kuleba la Conferința de Securitate de la Muenchen FOTO EPA-EFE

„Un rol jucat de China în căutarea păcii este în interesul Ucrainei, dar integritatea teritorială a ţării noastre nu este negociabilă”, a spus Kuleba în faţa jurnaliştilor prezenţi sâmbătă la Conferinţa de Securitate de la Muenchen.

„Nicio concesie şi niciun compromis nu sunt posibile cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei sau a oricărei alte ţări din lume”, a subliniat ministrul de Externe al Ucrainei.

Kuleba a insistat Ucraina nu va ceda nici măcar un metru pătrat din teritoriul său.

La rândul ei, Annalena Baerbock a lăudat sâmbătă intenţia Chinei de a prezenta o iniţiativă de pace pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, dar a respins orice eventuală concesie teritorială făcută Rusiei.

O pace justă presupune că „cineva care a încălcat integritatea teritorială, mai precis Rusia, îşi retrage trupele din ţara ocupată”, a declarat șefa diplomației german în discursul pe care l-a susținut la Conferinţa de Securitate de la Muenchen.

„Pacea mondială se bazează exact pe faptul că noi toţi recunoaştem integritatea teritorială şi suveranitatea fiecărei ţări”, a precizat ministrul german.

Poziţia Germaniei este aceea că, fără o retragere completă forțelor armate rusești din Ucraina, nu există nicio şansă de încheiere a conflictului. Toate cererile de încetare a războiului prin cedarea de teritorii Rusiei sunt inacceptabile, a subliniat Annalena Baerbock.

Prezent la Muenchen, fostul ministru de Externe al Chinei Wang Yi a anunţat că Beijingul va prezenta în curând un plan de pace pentru Ucraina, dar nu a oferit alte detalii în acest sens. Oficialitatea chineză se va deplasa direct la Moscova după Conferinţa de Securitate de la Munchen, relatează DPA, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite