Zeci de companii farmaceutice se îmbogăţesc vânzând cocktailuri de pastile neaprobate în India. Experţii se tem că ar putea afecta toată planeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe companii farmaceutice internaţionale vând în India milioane de cocktailuri cu antibiotice neaprobate, profitând de legislaţia permisivă. Potrivit experţilor, situaţia ar putea duce la dezvoltarea bacteriilor rezistente la medicamente şi ar putea pune în pericol toată planeta, se arată într-un studiu publicat luni în British Journal of Clinical Pharmacology.

Autorii studiului, conduşi de Patricia McGettigan de la Universitatea Queen Mary din Londra, recomandă acţiuni drastice de reglementare în India pentru a interzice cocktailurile de pastile neaprobate. Totodată, le-au cerut companiilor multinaţionale de medicamente care produc unele dintre aceste amestecuri de antibiotice – cum ar fi Abbott, GlaxoSmithKline, Astra Zeneca, Pfizer şi Merck / MSD să fie responsabile pentru propriile produse.

Aceste companii „ar trebui să fie obligate să justifice vânzarea de produse în India care nu au aprobarea propriilor autorităţi naţionale de reglementare” se arată în studiu, care atenţionează că în unele cazuri firmele care când medicamente în India nu au nici măcar aprobarea autorităţilor de reglementare indiene.

Ca metodologie, studiul a luat cifrele de vânzări ale antibioticelor dintr-o bază de date comercială de distribuţie de medicamente din India – PharmaTrac. Apoi, au analizat vânzările între octombrie 2007 şi noiembrie 2012 şi au comparat inventarul medicamentelor vândute cu lista medicamentelor aprobate de Organizaţia Centrală de Control a Medicamentelor din India (CDSCO), precum şi cele aprobate de Administaţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) şi Agenţia Europeană de Medicină (EMA).

Cercetătorii au descoperit astfel că companiile de medicamente au vândut fără reţetă 86 de antibiotice „cu doză unică” şi 118 „combinate în doză fixă”. Acestea din urmă reprezintă o formulare pentru două sau mai multe medicamente supuse unei rate fixe şi compuse într-o singură doză. Totodată, ele pot include două sau mai multe antibiotice ori o combinaţie între antibiotice şi alte tipuri de medicamente. Acest gen de medicamente sunt foarte rare în SUA şi Marea Britanie, unde s-au vândut doar cinci astfel de compuşi în aceeaşi perioadă.

Potrivit studiului, multe dintre cele 118 medicamente combinate vândute în India au fost „prost gândite”, existând combinaţii de antibiotice care separat ar fi trebuit luate la un interval diferit. Cercetătorii notează că unele combinaţii riscă efecte secundare amplificate, iar alte medicamente combinate care spun că ar vindeca o anumită boală sunt formate din medicamente care nu au nicio legătură cu afecţiunea respectivă.

Din cele 118 tipuri de medicamente combinate, studiul notează că 75 nu au avut nicio aprobare din partea CDSCO, FDA sau EMA. De asemenea, acestea au reprezentat 34% din totalul de antibiotice vândute în India până în 2012 (aprox. 872 de milioane de doze în anul respectiv).

53 din medicamentele combinate au fost vândute în India de către companii multinaţionale care includ: Abbott, Astra Zeneca, Baxter, Bayer, Eli Lilly, GlaxoSmithKline (GSK), Merck/MSD, Novartis, Pfizer, Sanofi-Aventis, şi Wyeth.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite