Zboruri directe între Tel Aviv şi Marrakesh pe fondul normalizării relaţiilor diplomatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion al companiei Israir FOTO EPA-EFE
Avion al companiei Israir FOTO EPA-EFE

Două companii aeriene israeliene au inaugurat duminică o legătură comercială directă între Tel Aviv şi Marrakesh în cadrul normalizării relaţiilor între Israel şi Maroc convenită anul trecut sub egida Statelor Unite, relatează Reuters.

Un avion al companiei aeriene israeliene EL AL Israel Airlines a decolat duminică la ora locală 11.35 (08.35 GMT) de la Tel Aviv pentru a asigura zborul 553 către Marrakesh cu o durată de şase ore. Mai devreme, în jurul orei locale 08.15 (05.15 GMT), un aparat de zbor al companiei Israir a plecat de asemenea de la Tel Aviv către Maroc.

O a treia companie aeriană israeliană, Arkia, dar şi Royal Air Maroc urmează la rândul lor să deschidă linii directe între Israel şi Maroc luna viitoare.

„Această legătură va contribui la promovarea turismului, comerţului şi cooperării economice între cele două ţări”, a subliniat ministrul israelian al Turismului Yoel Razvozov.

EL AL prevede să opereze până la cinci zboruri pe săptămână către Maroc, care a găzduit una dintre cele mai importante şi prospere comunităţi evreieşti din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu timp de secole până la fondarea Israelului în 1948. Aproximativ 3.000 de evrei locuiesc astăzi în Maroc, în timp ce sute de mii de israelieni revendică o ascendenţă marocană.

În decembrie anul trecut, Marocul a urmat exemplul Emiratelor Arabe Unite, Bahrainului şi Sudanului şi a acceptat normalizarea relaţiilor cu statul evreu sub egida Statelor Unite. Aceste procese de normalizare au loc spre nemulţumirea palestinienilor, care le consideră drept o trădare a cauzei lor în lupta cu israelienii din partea „fraţilor” arabi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite