Ministrul de externe egiptean spune că palestinienii trebuie să determine viitorul Gazei

0
Publicat:

Egiptul doreşte ca Autoritatea Palestiniană să guverneze Gaza, dar este prea devreme pentru a discuta detaliile privind aranjamentele pentru viitorul fâşiei, a declarat ministrul de externe Sameh Shoukry joi la Washington, înaintea unei întâlniri vineri între diplomaţi de top din state arabe şi secretarul de stat american Antony Blinken.

Sameh Shoukry. ministrul de externe egiptean
Sameh Shoukry. ministrul de externe egiptean

Washingtonul face presiuni pentru ca vecinii arabi ai Israelului să se angajeze în discuţii asupra modului în care Gaza va fi administrată dacă Israelul va reuşi în scopul său de a elimina Hamas, care conduce enclava din 2005, scrie Agerpres.

Israelul a lansat operaţiuni aeriene şi terestre în Gaza după ce militanţi ai Hamas au ucis 1.200 de persoane şi au luat 240 de ostatici la 7 octombrie.

Reiterând apelurile liderilor arabi pentru încetarea imediată a focului, Shoukry a spus că guvernarea Gaza depinde de poporul palestinian.

Autoritatea Palestiniană şi Organizaţia de Eliberare a Palestinei sunt reprezentanţii legitimi ai poporului palestinian şi "ar trebui să li se acorde competenţa de a guverna atât Cisiordania, cât şi Gaza", a insistat Shoukry în timpul unui eveniment la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

Este prematur să discutăm detalii despre viitoarea guvernare a Gazei, în timp ce rezultatul campaniei militare a Israelului este incert, a adăugat el.

"Cred că trebuie să aşteptăm şi să vedem care sunt consecinţele acestei operaţiuni militare şi condiţiile care există în Gaza şi apoi să trecem la abordarea relaţiilor politice", a considerat Shoukry.

Potrivit lui Shoukry, răspunsul adecvat din partea comunităţii internaţionale ar fi să ceară mai întâi încetarea ostilităţilor şi apoi să caute o soluţie politică a conflictului, o critică indirectă a respingerii de către Washington a cererilor de încetare a focului, notează Reuters.

"Mi-ar plăcea să fi văzut o încetare a focului ieri, de fapt acum 60 de zile", a spus Shoukry.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite