VIDEO Europa, ÔÇ×bolnavul economiei globaleÔÇť

0
0

Reuniunea din Canada a fost marcat─â de divergen┼úele transatlantice privind m─âsurile de austeritate. SUA au repro┼čat europenilor c─â str├óng cureaua prea tare ┼či risc─â s─â arunce ├«ntregul glob ├«ntr-o nou─â recesiune.┬á┬á┬á

Politicile economice ale Europei au fost aspru criticate de c─âtre celelalte membre ale G20, care au catalogat Vechiul Continent drept ÔÇ×bolnavul economiei globale", noteaz─â AFP, preluat de France24.

Veni┼úi cu planuri mari la Toronto, unde sperau s─â-┼či impun─â propunerile de taxare a tranzac┼úiilor bancare interna┼úionale ┼či a activelor bancare, europenii s-au izbit de un val de respingere din partea partenerilor de dialog, care nu v─âd cu ochi buni austeritatea excesiv─â al c─ârui ton este dat de Germania, Marea Britanie ┼či Fran┼úa.

ÔÇ×Taxa global─â", idee pe care europenii au prezentat-o ┼či la summitul de anul trecut ca un mijloc de a contracara o nou─â criz─â ├«n sistemul bancar ┼či de a ├«mpiedica atacuri speculative de genul celor care au contribuit la ÔÇ×tragedia greceasc─â" ┼či la sl─âbirea euro, a fost respins─â de toat─â lumea.

Precum un antrenor de fotbal, cancelarul german, Angela Merkel, a recunoscut ├«nfr├óngerea, chiar ├«nainte de declara┼úia final─â a summitului, ┼či este de a┼čteptat ca Berlinul, Parisul ┼či Londra s─â mearg─â cu aceste propuneri doar la nivel na┼úional.┬á

Critici americane

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a lansat o serie de critici la adresa m─âsurilor de austeritate ale europenilor, tirul lui ├«ndrept├óndu-se ├«n special ├«mpotriva Germaniei ┼či Marii Britanii, noteaz─â cotidianul ÔÇ×The Guardian".

├Än opinia lui Geithner, doar c├óteva ┼ú─âri, printre care Grecia ┼či Spania, ar trebui s─â fie preocupate de reducerea cheltuielilor, ├«n timp ce Japonia ┼či numeroase ┼ú─âri europene ar face bine s─â impulsioneze consumul intern. ┼×eful Trezoreriei americane a criticat Japonia ┼či Europa pentru c─â nu au pus la punct ÔÇ×un set de politici care s─â redea ├«ncrederea".

De la critici, Geithner a trecut la sfaturi, reamintindu-le liderilor G20 c─â exist─â dou─â gre┼čeli care ├«mpiedic─â ie┼čirea dintr-o criz─â economic─â ┼či care pot avea ÔÇ×efecte devastatoare".

Una o reprezint─â o reac┼úie prea lent─â, aluzie clar─â la modul ├«n care europenii (┼či ├«n special Angela Merkel) au tergiversat luarea unor decizii. ÔÇ×O alt─â gre┼čeal─â pe care au f─âcut-o unele guverne de-a lungul timpului este aceea de a da ├«napoi prea repede, ├«n speran┼úa c─â s-a terminat criza", a spus Geithner, cu referire la decizia ┼ú─ârilor UE de a renun┼úa la pachetele de stimuli fiscali.

Angela Merkel, David Cameron (centru) ┼či Barack Obama

image

Dac─â ├«n aprilie, la summitul mini┼čtrilor de Finan┼úe ai G20, Alistair Darling promitea s─â nu renun┼úe la stimulii fiscali p├ón─â la o relansare economic─â solid─â, urma┼čul s─âu, George Osborne, a mers ├«ntr-o direc┼úie total opus─â, anun┼ú├ónd recent reduceri bugetare uria┼če ├«n urm─âtorii ani. Obama mai c─â le-ar trece cu vederea britanicilor schimbarea de strategie, dar nu prea ├«n┼úelege decizia Germaniei, al c─ârei deficit nu ar necesita reduceri at├ót de drastice, este de p─ârere profesorul Don Brean, de la ÔÇ×G20 Research Group".

Obama a avertizat celelalte ţări că nu trebuie să se bazeze pe consumatorii americani pentru relansarea economică. Avertismentul lui vine în contextul în care există semnele unei frânări a redresării economiei americane. Programul de creare a unor noi locuri de muncă nu a dat rezultatele scontate, iar cifrele publicate săptămâna trecută arată un regres considerabil al sectorului imobiliar, după expirarea perioadei în care persoanele ce achiziţionau imobile erau scutite de o serie de taxe.

Angela Merkel a insistat c─â nu exist─â niciun fel de disensiuni ├«ntre ea ┼či Barack Obama, c─âruia i-a explicat c─â nu este ÔÇ×nicio contradic┼úie ├«ntre cre┼čterea economic─â ┼či m─âsurile de austeritate".

Contraatacul europenilor

Pre┼čedintele SUA ┼či cel francez, Nicolas Sarkozy┬á

image

ÔÇ×Deficitul bugetar nu poate┬á continua la nesf├ór┼čit", a punctat ┼či ministrul s─âu de Finan┼úe, Wolfgang Sch├Ąuble. Acesta a respins repro┼čurile Washingtonului potrivit c─ârora Germania nu contribuie la cre┼čterea economic─â global─â, preciz├ónd c─â Berlinul a lansat un pachet masiv de stimuli economici ├«nc─â din 2008.

Summit de un miliard de dolari

Pre┼čedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a l─âudat c─â ├«n 2011 va organiza un summit de 10 ori mai ieftin. Lucru u┼čor de f─âcut, reuniunile G8 ┼či G20 de la Toronto cost├ónd ├«n jur de 1,2 miliarde de dolari, din care 930 de milioane doar m─âsurile de securitate.

Proteste violente

Poli┼úia canadian─â se preg─âtea ieri-sear─â de noi violen┼úe, dup─â ce s├ómb─ât─â protestatarii au incendiat mai multe ma┼čini, inclusiv ale poli┼úi┼čtilor, au vandalizat numeroase magazine ┼či b─ânci ┼či au atacat for┼úele de ordine. Acestea au ripostat cu gaze lacrimogene ┼či au arestat circa 400 de persoane, relateaz─â "Toronto Sun".

Cel pu┼úin trei persoane au fost r─ânite. Mai multe grupuri de tineri s-au desprins de cei peste 10.000 de protestatari ┼či au ├«ncercat s─â treac─â de bariere pentru a ajunge ├«n zona summitului. Mai multe spitale au fost ├«nchise, primind doar urgen┼úe, la fel ┼či c├óteva rute de transport ├«n comun. Poli┼úi┼čtii au g─âsit mai multe arme artizanale ascunse ├«n diverse locuri din Toronto.

Proteste la G20Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite