VIDEO Drama femeilor din India. Bătute, violate şi obligate să îşi ucidă copiii, femeile vor să li se facă dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce se căsătoresc, multe dintre femeile din India sunt victimele violenţei domestice FOTO Reuters
După ce se căsătoresc, multe dintre femeile din India sunt victimele violenţei domestice FOTO Reuters

Cazul studentei din India care a murit, după ce a fost atacată şi violată de şase bărbaţi într-un autobuz din New Delhi a scos la iveală drama prin care trec femeile din India, încă de când se nasc. Femeile sunt obligate să se căsătorească, înainte de a împlini 18 ani, după care sunt supuse violenţei domestice, se fac presiuni asupra lor să avorteze ori să-şi ucidă pruncii nou-născuţi sau sunt violate în public fără ca nimeni să intervină.

Khushi, o fetiţă de o lună a cărei nume înseamnă „fericire” nu ar fi trăit dacă mama sa, Sumanjeet, ar fi cedat presiunii din partea rudelor şi a vecinilor

„Ei plângeau şi ţipau: <<Ce faci, de ce dai naştere unei fete? Arunc-o de pe acoperişul unei clădiri. Ucide-o! De ce o păstrezi?”, a povestit Sumanjeet (25 de ani) pentru CNN.

Sumanjeet a declarat că oamenii îi tot spuneau să îşi facă un control şi să avorteze. Acelaşi lucru i l-au spus la fiecare dintre cele patru fete pe care le-a născut. Îi repetau că nu va avea bani suficienţi pentru zestrea lor. Deşi femeia nu era sigură că va reuşi să le crească, ea ştia că e păcat să renunţe la ele.

„De ce sunt ucise fetele când sunt încă în pântecele mamei? Este un păcat pentru care vor răspunde în faţa lui Dumnezeu. Fetiţe drăguţe precum nişte păpuşi sunt ucise înainte de a se naşte. Este un păcat”, a declarat femeia, potrivit CNN.

Violul brutal al fetei de 23 de ani din New Delhi şi valul de critici ce au urmat au scos la iveală suferinţa zilnică la care sunt supuse femeile din India. Sute de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta nu doar împotriva violului, dar şi împotriva discriminărilor la care sunt supuse femeile din India de-a lungul vieţii lor.

India este considerată printre cele mai periculoase ţări din lume pentru o femeie. Potrivit unui sondaj efectuat de Thomson Reuters Foundation, India ocupă locul patru după Afghanistan, Congo şi Pakistan.

În fiecare an, în India sunt efectuate între 300,000 şi 600,000 de avorturi din cauza preferinţelor pentru băieţi, potrivit unui studiu efectuat de „The Lancet”, în 2011.

Kirti Singh, avocată la Curtea Supremă şi activistă pentru drepturile femeilor spune că este o diferenţă vizibilă între modul în care majoritatea părinţilor îşi tratează copiii. Potrivit acesteia, fetelor nu li se dă aceeaşi mâncare, nu sunt educate în aceeaşi manieră şi sunt crescute doar pentru ca la un moment dat să devină soţia cuiva.

Sumanjeet spune că asta se întâmplă frecvent. „Băieţii sunt trimişi la şcoli bune, sunt hrăniţi bine, au haine frumoase. Sunt trataţi bine. Părinţii spun: <<Oh, este fiul meu>>. Fetelor le spun <<Curăţă podelele, adună gunoiul. Ce vei face tu cu educaţia?>>”

Aproximativ jumătate dintre fetele din India se mărită înainte de a împlini 18 ani. Sumanjeet a fost obligată să se mărite cu un bărbat cu 15 ani mai în vârstă decât ea, când avea doar 12 ani. Ea a declarat pentru CNN că nu s-a opus căsătoriei, pentru că nu ştia prea bine ce înseamnă asta.

Fetele sunt văzute, de altfel, ca o datorie financiară. Odată ce se căsătoresc şi părăsesc casa sunt  obligate să ia cu ele zestre substanţiale, care uneori îi costă pe părinţi întreaga avuţie. Această practică este interzisă de Guvern, dar e mai comună ca niciodată.

După ce se căsătoresc, multe dintre femei sunt victimele violenţei domestice. Un studiu realizat de UNICEF în 2012 a arătat că mai mult de jumătate dintre băieţii adolescenţi din India cred că este justificabil să îţi baţi soţia în anumite circumstanţe.

„Când mergem la secţia de poliţie nu suntem luate în seamă. Vrem dreptate”
image

Foto

proteste india viol reuters
proteste india viol reuters

Doar în Delhi, peste 4.000 de indieni au reuşit să se strângă pentru a protesta. FOTO: Reuters gallery-link

Şi în afara căminului conjugal, violenţele împotriva femeilor sunt într-o continuă creştere.

În iulie 2012, o studentă a fost molestată de un grup de 18 bărbaţi timp de 45 de minute. Oamenii s-au uitat şi au filmat incidentul, dar nimeni nu a intervenit să o ajute.

În septembrie 2012, o tânără de 16 ani a fost violată de opt bărbaţi. Tatăl ei s-a sinucis din cauza ruşinii.

În urmă cu o lună, o femeie a fost scoasă din casa ei şi violată de cinci bărbaţi. Ea a declarat că au luat-o din pat şi au dus-o în grajd, unde au violat-o. Au plecat doar în momentul în care copilul ei s-a trezit.

„Diferenţa este că suntem sărace, nu suntem auzite. Când mergem la secţia de poliţie nu suntem luate în seamă. Vrem dreptate”, a spus aceasta. Unul dintre bărbaţii pe care i-a identificat a fost reţinut, ceilalţi au reuşit să scape.

Potrivit datelor guvernamentale, mai mult de 24,000 de cazuri de viol au fost raportate în 2011. Multe dintre violuri nu sunt raportate din cauza faptului că e un subicte tabu în India.

Într-o oarecare măsură, femeile din India au făcut progrese. Rata alfabetizării a crescut, avorturile au scăzut şi milioane de femei şi-au găsit un loc de muncă

Autorităţile spun că încearcă să protejeze mai bine femeile.

Activistele pentru drepturile femeilor susţin totuşi că, dacă discriminarea există încă dinainte de a se naşte, o să fie destul de greu să se schimbe ceva.

                               

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite