Dezbatere privind violul în India: de ce pedeapsa cu moartea nu este o soluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La protestul au participat persoane din toate categoriile, inclusiv din zona politică
La protestul au participat persoane din toate categoriile, inclusiv din zona politică

Cazul tragic al femeii de 23 de ani, care a fost atacată cu brutalitate, violată i lăsată să moară de şase bărbaţi în New Delhi, a adus în atenţia întregii lumi realitatea inacceptabilă cu care se confruntă milioane de femei în India. Peste 220.000 de cazuri de crime violente împotriva femeilor au fost raportate în 2011, conform statisticilor oficiale de la guvernul indian, dar numărul real ar putea fi mult mai mare.

Dacă a existat un aspect pozitiv al acestui caz cumplit, acela este că societatea indiană nu a putut trece cu vederea ce s-a întâmplat. Ceea ce a început ca un protest condus de studenţii din New Delhi, a luat amploare pentru a cuprinde populaţia din toate categoriile, inclusiv din zona politică.  Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă cu mesajul clar că ceva trebuie să se schimbe, iar femeile ar trebui să nu mai trăiască în teamă.

În ciuda cererilor rezonabile ca autorităţile să rezolve situaţia, există tot mai multe voci care cer ca cei şase presupuşi autori să fie executaţi, iar cazurile de violenţă sexuală să fie pedepsite cu condamnarea la moarte.

Cinci dintre cei şase suspecţi au fost oficial acuzaţi în New Delhi, iar autorităţile investighează dacă al şaselea suspect are sub 18 ani. Cei cinci vor fi acuzaţi de mai multe infracţiuni, inclusiv crimă, care se pedepseşte cu moartea în temeiul legii indiene.

Organizaţia Amnesty International dedicată promovării drepturilor omului se opune pedepsei cu moartea, indiferent de circumstanţele sau de natura infracţiunii. Ei consideră că pedeapsa supremă este crudă şi inumană, şi reprezintă o încălcare a unui drept fundamental al omului: dreptul la viaţă. După cum s-a observat, există o tendinţă globală clară îndreaptată spre abolirea pedepsei cu moartea, în special pentru că ea nu reprezintă un factor de inhibare a infracţiunilor, notează CNN. Astăzi, 140 de ţări din lume au abolit execuţiile.

Nu de răzbunare are nevoie acum India, ci trebuie să rezolve problemele care stau la bază, care perpetuează violenţa împotriva femeilor. Legile şi sistemul de justiţie trebuie să fie reformate, iar definiţia violului, care este în prezent departe de a fi adecvată, ar trebui să fie modificată“, este de părere Ananth Guruswamy, directorul Amnesty International din India.

El consideră că pedeapsa cu moartea în cazurile agresiunilor sexuale doar ar agrava probabil această situaţie, mai ales că judecătorii ar ezita să dea o astfel de pedeapsă extremă, iar procesul legislativ ar deveni mai îndelungat şi mai complicat.

„Poliţia indiană trebuie să fie mai bine pregătită pentru a face faţă supravieţuitorilor violenţelor sexuale şi este nevoie să fie dezvoltat un sistem care să îi sprijine pe aceştia. Multe femei sunt reticente în a raporta infracţiunile, temându-se de umilire, de tratamentul degradant al poliţiei sau de stigmatizarea socială care vine din partea societăţii“, a explicat Guruswamy.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite