Cum contribuie cultura indiană la violenţa împotriva femeilor
0
Cazul studentei indiene care a fost violată şi ucisă de un grup de bărbaţi a şocat întreaga lume şi a scos pe străzile din Delhi un număr mare de protestatari. Violenţa faţă de femei este bine înrădăcinată în cultura tradiţională indiană şi promovată în filmele de la Bollywood.
Cu câteva zile înainte să intrăm în noul an, rapperul indian Honey Singh a fost implicat într-un scandal, după ce concertul pe care urma să-l susţină în Delhi a fost anulat din cauza unei campanii online împotriva lui, relatează „The Guardian“.
Artistul este acuzat că versurilor sale prezintă fantezii cu violuri, dar incidentul a scos la suprafaţă o întrebare şi mai mare: cum de a devenit popular un om asociat cu astfel de materiale şi de ce l-a acceptat Bollywood ca fiind unul dintre cel mai bine plătiţi compozitori.
Mulţi bărbaţi indieni sunt deranjaţi de acuzaţiile privind lipsa de respect a culturii indiene faţă de femei. În realitate, spun ei, cultura preamăreşte virtuţile femeilor şi rolul lor în societate, punându-le pe un piedestal. Indienii au ales prima femeie prim-ministru, pe Indira Gandhi, în 1966, iar ţara se mândreşte cu câteva femei remarcabile în filosofie, educaţie, sport, literatură şi în politică.
Mitologia hindusă, care este dominantă în cultura indiană, este plină de poveşti cu regi care mutau cerul şi pamântul pentru a salva femeile aflate în primejdie.
Dar aceste simboluri oferă doar o faţadă în spatele căreia există o violenţă bine înrădăcinată în cultura indiană. În cultura tradiţională indiană, sunt învăţate să devină soţii bune, nu să urmeze o carieră. Valorile tradiţionale susţin că femeile sunt importante pentru că nasc şi pentru că păstrează cultura, informează „The Telegraph“.
Acestă mentalitate determină familiile să le trateze ca pe obiecte care ar trebui să fie controlate: femeile sunt proprietatea taţilor, iar apoi a soţilor. Părinţii se tem atât de mult că îşi vor pierde respectul în comunitate, încât baieţilor li se permit toate libertăţile, în timp ce fetele sunt sfătuite să nu facă ceva care ar păta onoarea familiei. Această mentalitate duce la căsătorii forţate sau crime de onoare.
În filmele de la Bollywood, bărbaţii sunt constant înfăţişaţi în timp ce urmăresc şi hărţuiesc femeile. Aşa cum a remarcat publicaţia „Times of India“, actorul cunoscut pe ecrane sub numele de Ranjeet a jucat în aproape 100 de scene de viol, fiind chiar încurajat audienţă. Mesajul pe care îl transmit aceste filme este acela că dacă un bărbat insistă suficient de mult, „indiferent de câte ori ar spune femeia nu, în cele din urmă va ceda“, scrie publicaţia citată.
Cazul studentei care a fost violată şi apoi ucisă de mai multe persoane nu este singular: violenţa împotriva femeilor este o problemă culturală. Cultura este aceea care influenţează legile unui stat şi tot ea descurajează sau încurajează violenţa, scrie jurnalistul „The Telegraph“ Sunny Hundal, de origine indiană.
„De ce nu există o dezbatere naţională cu privire la impactul social pe care îl are dispariţia a peste 100 de milioane de femei? Există tendinţă de a ascunde asta, şi nu numai de către indieni, ci şi de alţi occidentali îngrijoraţi să nu pară rasişti.
India nu are nevoie de oameni albi cu intenţii bune, care să o apere, ci să asculte vocile femeilor din India“, conchide Hundal.