VIDEO Atacul din Jakarta s-a încheiat. Cel puţin şapte persoane au murit în urma atacului revendicat de Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozii şi schimburi de focuri la Jakarta FOTO Hepta
Explozii şi schimburi de focuri la Jakarta FOTO Hepta

Poliţia indoneziană a anunţat încheierea atacului comis joi într-o zonă comercială din centrul Jakartei, capitala Indoneziei, unde mai multe explozii urmate de schimburi de focuri s-au soldat cu cel puţin şapte morţi, dintre care cinci atacatori şi doi civili. Patru militanţi islamişti suspectaţi de implicare în acest atac ar fi fost arestaţi.

UPDATE Bilanţul atacului terorist din capitala Indoneziei este de şapte morţi şi 20 de răniţi. Cinci atacatori, un canadian şi un indonezian au murit în urma acestui atac. Atacul a fost comis de un comando format din şapte militanţi islamişti, transmite Reuters.

Un reprezentant al poliţiei, Budi Gunawan, a declarat mai devreme pentru presă că doi dintre cei decedaţi sunt civili, iar 10 persoane, între care cinci poliţişti, au fost rănite, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Toţi atacatorii au fost neutralizaţi“, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al poliţiei, Iqbal Kabid, pentru agenţia Antara.

Potrivit martorilor, atacurile cu arme şi cu bombe au fost comise în faţa centrului comercial Sarinah, situat în apropierea palatului prezidenţial şi a sediului ONU, unde se află de asemenea numeroase hoteluri de lux, clădiri de birouri şi ambasade, inclusiv cea franceză, relatează Mediafax.

Mai multe bombe au explodat, inclusiv într-o cafenea Starbucks, care ulterior a fost luată cu asalt de forţele de securitate. Potrivit agenţiei Associated Press, explozii au avut loc şi în cartierele Cikni, Silpi şi Kuningan, în apropierea ambasadelor Turciei şi Pakistanului.

Ministrul olandez de Externe a confirmat că un cetăţean olandez a fost rănit grav în atacurile de la Jakarta. „Terorismul poate lovi oriunde. Fie că faci cumpărături la Paris, eşti într-un birou din New York sau în vacanţă la Jakarta“, a precizat ministrul Bert Koenders.

În pofida anunţului privind încheierea atacului, poliţia continuă să supravegheze alte clădiri din zonă, a precizat Kabid.

Conform AFP, conducerea grupului american Starbucks a anunţat închiderea tuturor cafenelelor sale din Jakarta „până la noi ordine“.

„Acest magazin şi toate celelalte magazine Starbucks din Jakarta vor rămâne închise, ca măsură de precauţie, până la noi ordine. Urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei“, a anunţat grupul american, într-un comunicat de presă.

Filmul atacului de la Jakarta

Atacul, care i-a îngrozit timp de aproape cinci ore pe locuitorii capitalei indoneziene, a durat în ceea ce priveşte actele de violenţă efectivă aproape 30 de minute, în pofida faptului că poliţia a deschis focul şi după ce a anunţat că zona e sigură, relatează AP online, citată de Mediafax.

Agenţia americană The Associated Press prezintă succint ceea ce s-a întâmplat, potrivit poliţiei şi unor martori:

- Către ora locală 10.50 (6.50, ora României), un atacator sinucigaş cu bombă pătrunde într-o cafenea Starbucks şi se detonează. El este singura persoană ucisă în explozie. Cafeneaua este situată în apropiere de birouri ONU şi un centru comercial, pe strada Thamrin, pe care se află numeroase hoteluri de lux, blocuri-turn de birouri şi ambasade.

- În timp ce clienţii fug afară, doi bărbaţi înarmaţi deschid focul, în exterior, omorând un bărbat canadian şi rănind un indonezian. Un martor, Guruh Purwanto, declară că atacatorii înarmaţi fug, după aceea, într-un cinematograf.

- Aproximativ în acelaşi moment, alţi doi atacatori sinucigaşi cu bombă atacă o cabină a poliţiei rutiere, omorându-se pe ei înşişi şi un indonezian.

- Câteva minute mai târziu, cei doi bărbaţi înarmaţi atacă un grup de poliţişti, declanşând un schimb de focuri care durează aproximativ 15 minute şi care se încheie cu uciderea celor doi atacatori. Potrivit lui Purwanto, cei doi atacatori s-au detonat.

Având în vedere puterea de foc - pistoale, grenade şi bombe artizanale - şi ţintele „uşoare“ vizate într-o zonă aglomerată, victimele sunt relativ puţine, comentează AP, în comparaţie cu haosul şi măcelul care a avut loc cam tot în 30 de minute pe 13 noiembrie, în atacurile coordonate de la Paris şi Saint-Denis.

Preşedintele Indoneziei a condamnat un „act terorist“

Preşedintele Indoneziei, Joko „Jokowi“ Widodo, aflat într-o vizită de lucru în Cirebon, oraş în Java de Vest, a condamnat atacul cu explozivi urmat de tiruri de arme în centrul capitalei Jakarta şi a cerut prinderea vinovaţilor, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Condamnăm atacurile. Urmăriţi-i şi prindeţi-i pe aceşti indivizi şi reţeaua lor“, a spus Widodo, care a calificat exploziile drept „acte teroriste“.

„Naţiunea noastră şi poporul nostru nu trebuie să se teamă, nu vom fi învinşi de aceste acte de terrorism“, a declarat Widodo la postul de televiziune Metro TV, adăugând că autorităţile „condamnă acest act care a perturbat securitatea şi a semănat teroarea în rândul populaţiei“.

Atacul, revendicat de Statul Islamic

Statul Islamic a revendicat atacul comis la Jakarta, într-un mesaj postat de agenţia de presă afiliată grupării teroriste, Al-Amaq, pe o reţea socială.

„Luptătorii Statului Islamic au comis atacul armat din această dimineaţă, vizând cetăţeni străini şi forţele de securitate însărcinate cu protecţia acestora în capitala indoneziană“, a relatat Al-Amaq pe contul său Telegram.

Potrivit şefului poliţiei din Jakarta, Tito Karnavian, un indonezian aflat în prezent în Siria „pregătea un atac de acest de ceva timp“. „Bahruin Naim este în spatele acestui atac“, a acuzat el.

Anterior, poliţia locală anunţase că o grupare ce are cu organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) era suspectată de comiterea multiplelor atacuri care s-au soldat joi cu cel puţin şapte morţi, dintre care cinci atacatori, în centrul capitalei indoneziene Jakarta, şi care s-au inspirat din modelul atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris.

Atacuri teroriste în Indonezia. Cel puţin şapte persoane au murit

Ameninţarea din partea organizaţiilor militante datează de mult timp în Indonezia

Indonezia duce o luptă de mult timp împotriva organizaţiilor militante, în principal grupări islamiste extremiste, scrie joi într-un material documentar din Jakarta agenţia DPA, citată de Agerpres.

Ţară cu o populaţie în majoritate musulmană, Indonezia a fost teatrul unor atacuri de anvergură întreprinse de către militanţi islamişti între 2000 şi 2010, îndeosebi atentatele cu bombă din 2012 din Bali, soldate cu 202 morţi.

Jemaah Islamiyah, grupare radicală acuzată de atentatele din Bali, continuă să ţină prima pagină. Cofondatorul grupării şi liderul musulman Abu Bakar Bashir a înaintat recurs la începutul acestei săptămâni împotriva unei condamnări pentru sprijinirea unei tabere teroriste de antrenament.

Musulmanii sunniţi adepţi ai liniei dure i-au atacat pe membrii unor grupări mai mici şiite şi ahmadiiyya (mişcare religioasă de sorginte islamică, n.red.), acuzându-i că încearcă să propage versiuni deviante ale religiei.

Agenţia naţională de contraterorism din Indonezia estimează că până la 500 de indonezieni au călătorit în Orientul Mijlociu pentru a se alătura reţelei extremiste Statul Islamic (SI), exprimând temeri să luptătorii care se întorc ar putea întreprinde atacuri în ţară.

În iulie, şeful poliţiei din Jakarta afirma că organizaţii afiliate Statului Islamic sunt active în capitala indoneziană. În acea vreme, oficialul aprecia că ele nu reprezintă o ameninţare iminentă. Luna trecută, poliţia indoneziană a arestat nouă presupuşi militanţi despre care se afirma că pun la cale atacuri coordonate pentru noaptea de Anul Nou, notează Agerpres.

O grupare având legături cu Statul Islamic, suspectată de comiterea atacurilor de la Jakarta

„Există suspiciuni puternice că este opera unei grupări din Indonezia ce are legături cu SI. Din ceea ce vedem astăzi, această grupare urmează exemplul atentatelor de la Paris“, declara mai devreme pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţia naţionale, Anton Charliyan.

Potrivit purtătorului de cuvânt citat, gruparea Statul Islamic a lansat un avertisment enigmatic înaintea multiplelor atacuri.

Nu s-a putut stabili pentru moment dacă aceste atacuri au fost comise de SI, însă Anton Charliyan a precizat că înaintea atentatelor a fost lansat un avertisment enigmatic din partea grupării jihadiste.

„În avertisment se atrăgea atenţia că va avea loc un concert în Indonezia şi că acesta se va afla în buletinele de ştiri internaţionale“, a precizat purtătorul de cuvânt pentru un post de radio indonezian, fără a oferi alte detalii.

Mai multe planuri de atentate în Indonezia au fost dejucate în decembrie, unele având legături cu SI, potrivit poliţiei.

Acesta a fost cel mai grav atac din capitala Indoneziei după atentatele cu bombă care au vizat în 2002 două hoteluri, provocând moartea a şapte persoane şi rănirea a peste 50. Anterior, un atentat cu bombă comis tot în 2002, într-un club de noapte de pe insula turistică Bali, s-a soldat cu moartea a 202 persoane, majoritatea turişti străini.

Atacuri teroriste în Indonezia. Mai multe explozii şi focuri de armă auzite în capitala Jakarta

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite