VIDEO ASEAN 2017: Duterte a cântat la „ordinul“ lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură YouTube
FOTO Captură YouTube

După o cină organizată în cadrul summitului ASEAN, preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a cântat la „ordinul“ omologului său american Donald Trump.

Cunoscut pentru declaraţiile sale provocatoare, Duterte a ieşit în evidenţă de această dată cu talentele sale artistice. După o cină în cadrul summitului Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), şeful statului filipinez a cântat în duet cu Pilita Corrales, o celebră cântăreaţă din ţara sa.

„Am facut-o la ordinul comandantului şef al Statelor Unite“, a spus zâmbind Duterte după ce şi-a terminat programul artistic.

Înainte de cină, liderul filipinez a avut o întrevedere cu omologul său american, acesta din urmă mulţumind pentru „extraordinara ospitalitate“ întâlnită la Manila şi dând asigurări jurnaliştilor că are „relaţii foarte bune“ cu gazda sa.

Aşezaţi unul lângă celălalt, Trump şi Duterte, în vârstă de 71 şi, respectiv, 72 de ani, au părut foarte relaxaţi, glumind la începutul primei lor reuniuni bilaterale, transmite AFP, potrivit news.ro.

Întrebat despre problema drepturilor omului, Trump, care îşi încheie în Filipine un turneu-maraton ce l-a purtat în cinci ţări din Asia, a rămas mut.

„Nu este o conferinţă de presă, este o întâlnire bilaterală“, a tăiat-o scurt Duterte, după care jurnaliştii au părăsit sala.

La puţin timp după întâlnire, Harry Roque, un purtător de cuvânt al celui mai puternic din Manila, a dat asigurări că „problema drepturilor omului nu a fost ridicată“ în această întâlnire de 40 de minute.

La rândul ei, Sarah Sanders, o purtătoare de cuvânt a administraţiei Trump, a spus că subiectul a fost evocat „pe scurt“.

Intrevedere intre Donald Trump si Rodrigo Duterte in marja summitului ASEAN 2017 de la Manila FOTO EPA/ EFE

Donald Trump (stânga) şi Rodrigo Duterte în cadrul întâlnirii lor bilaterale din marja ASEAN 2017 FOTO EPA/ EFE

Relaţiile dintre Manila şi Washington, doi aliaţi uniţi printr-un acord de apărare, au cunoscut turbulenţe puternice după venirea la putere, în 2016, a populistului avocat filipinez.

În urmă cu un an, la summitul ASEAN din Laos, fostul preşedinte american Barack Obama şi-a anulat un tête-à-tête cu Rodrigo Duterte, după acesta din urmă l-a catalogat drept „fiu de curvă“.

Duterte, care rămâne foarte popular în Filipine şi îşi revendică sus şi tare stilul cu totul aparte, a povestit în urmă cu doar câteva zile cum, la vârsta de 16 ani, a înjunghiat mortal pe cineva într-o „luptă“.

Ales în baza promisiunii de a eradica traficul de droguri, Duterte a lansat o campanie denunţată cu forţă de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, care îl acuză de orchestrarea unor execuţii extrajudiciare în masă comise de poliţişti corupţi şi membri ai unor miliţii.

Anturajul său sugerează cu regularitate ca declaraţiile să nu-i fie luate tocmai literal, subliniind că este adeptul „hiperbolei“.

În ceea ce priveşte Filipinele, dar şi alte ţări acuzate de încălcarea dreturilor omului, administraţia Trump dă asigurări că nu stă degeaba, dar că preferă discreţia în locul denunţărilor publice.

Cu câteva ore înaintea întâlnirii dintre Trump şi Duterte, tradiţionala fotografie de familie a summitului ASEAN a dat naştere unui moment haios.

Fotografie de grup la summitul ASEAN 2017 de la Manila FOTO EPA/ EFE

FOTO EPA/ EFE

Plasat în centru, Trump trebuia să-şi încrucişeze braţele şi să strângă mâinile celor doi lideri de lângă el. Însă el a strâns, dintre cele două mâini, pe a vecinului său din dreapta, premierul vietnamez Nguyen Xuan Phuc, lăsându-l pe Duterte, în stânga, cu mâna goală. După câteva secunde, s-a corectat.

Pe lângă momente artistice, discuţii şi moment haioase, summitul ASEAN de la Manila a avut parte şi de manifestaţii. Forţele antirevoltă au fost nevoite să folosească tunuri cu apă pentru a dispersa o adunare anti-Trump, la Manila.

„Trump, du-te acasă“, se putea citi pe pancarte fluturate de aproximativ 2.000 de manifestanţi care au încercat să se apropie de Ambasada Statelor Unite din Filipine.

Manifestaţie anti-Trump la Manila

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite