Uraganul Otis a lăsat în urmă haos și devastare în Mexic. 48 de morți și 6 persoane dispărute VIDEO

0
Publicat:

Uraganul Otis a provocat haos și devastare pe coastele Pacificului Mexicului, mai ales în celebra stațiune, Acapulco. Autoritățile mexicane au anunțat că, până în prezent, au fost înregistrate 48 de decese, iar încă șase persoane erau date dispărute. Un bilanț anterior indica 43 de morți, în principal din cauza înecului.

Uraganul Otis a provocat pagube însemnate în Acapulco FOTO Arhivă
Uraganul Otis a provocat pagube însemnate în Acapulco FOTO Arhivă

Cinci persoane din comuna învecinată, Coyuca de Benitez, au fost ulterior raportate ca fiind decedate.

Acestea sunt primele date provenite din zonele aflate în imediata apropiere a stațiunii mexicane Acapulco, unde uraganul Otis a lovit săptămâna trecută, cauzând și pagube materiale semnificative.

Guvernul federal mexican a informat că numărul persoanelor dispărute a scăzut la șase, după ce statul Guerrero, unde se află Acapulco, anunțase, inițial, 36 de persoane dispărute.

Ministerul de Externe mexican a precizat că în momentul sosirii uraganului se aflau în oraș 263 de cetățeni străini, inclusiv 34 de americani, 18 francezi și 17 cubanezi, toți fiind ulterior evacuați.

Rezolvarea situației și acordarea de ajutoare umanitare a fost îngreunată de întreruperi ale serviciilor de electricitate și telecomunicații cauzate de uragan, dar acestea au fost reluate progresiv, în timpul weekendului.

Pagube materiale însemnate

Uraganul Otis a lovit Acapulco cu o forță de neimaginat, devenind rapid un uragan de categorie 5 pe scara Saffir-Simpson. Cu vânturi de 270 km/h, uraganul a adus pagube semnificative orașului cu 780.000 de locuitori, care depinde în mare parte de industria turismului. Înainte de sosirea ajutoarelor, au fost înregistrate jafuri la magazine și supermarketuri.

Evelyn Salgado, guvernatoarea statului Guerrero, a asigurat că distribuția eficientă a ajutoarelor umanitare este în desfășurare, cu sprijin din partea guvernului și organizațiilor neguvernamentale. Aceste eforturi sunt vitale, deoarece mulți locuitori și-au pierdut casele și bunurile, și se bazează pe ajutorul oferit de comunitate.

„Facem progrese în ceea ce priveşte distribuirea eficientă a ajutorului umanitar”, a dat ea asigurări, pe platforma X.

Chiar dacă uraganul a slăbit în intensitate, după ce a ajuns pe uscat, ploile puternice continuă să persiste în regiunile Guerrero și Oaxaca, două dintre cele mai sărace din Mexic. Rapiditatea cu care uraganul a câștigat intensitate le-a lăsat localnicilor puțin timp pentru a se proteja și a-și pregăti rezerve de apă și alimente.

Guvernul mexican a raportat că există peste 273.000 de locuințe, 600 de magazine și 120 de hoteluri cu diverse grade de pagube. De asemenea, 12 autostrăzi și drumuri rămân blocate.

Potrivit cabinetului de consultanță Enki Research, specializat în fenomene naturale, pagubele produse de uraganul Otis au fost estimate la aproximativ 15 miliarde de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite