UPDATE Nivelul de radiaţii la Fukushima este de 1.600 de ori mai mare decât normal
0Oficialii AIEA au anunţat că nivelul radiaţiilor în unele zone aflate pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima, afectată în urma cutremurului din 11 martie, este de 1.600 de ori mai mare decât normal, relatează Kyodo News.
UPDATE 16.11 Bulgaria a anunţat marţi că îşi transferă provizoriu ambasada din Tokyo la Fukuoka, la o mie de kilometri sud-vest de capitala japoneză, unde a fost înregistrată o creştere a nivelului radioactivităţii, după ce mai multe ţări au luat măsuri similare în ultimele zile.
UPDATE 15.34 Criteriile care vor sta la baza testelor de rezistenţă la calamităţi care vor fi efectuate la toate centralele nuclear-electrice din UE vor fi elaborate în următoarele şase luni, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Borbala Vajda. "Testele la stres vor fi aplicate la fiecare unitate nucleară din UE, dar vor fi diferenţiate în funcţie de specificul regional şi al tehnologiei. Criteriile de aplicare vor fi elaborate de un grup de experţi în următoarele şase luni", a afirmat Vajda.
UPDATE 13.41 Trei cutremure cu magnitudinea de peste 6 pe scara Richter, s-au produs în decurs de două ore şi jumătate în apropierea epicentrului cutremurului devastator din 11 martie. Sunt printre cele mai puternice seisme produse în Japonia de la cel din 11 martie, cu magnitudinea 9.
Potrivit testelor, în mai multe locuri din apropierea centralei nivelul radiaţiilor variază între 2 şi 160 de microsiverti pe oră, în timp ce nivelul normal în zonă nu ar trebui să depăşească 0.1 microsiverti.
În oraşul Namie, din prefectura Fukushima, a fost raportat cel mai mare nivel de radiaţii - 161 microsiverti pe oră.
Guvernul a ordonat evacuarea populaţiei pe rază de 20 de kilometri în jurul centralei şi a cerut locuitorilor care se află la o distanţă mai mică de 30 de kilometri să râmână în case.
De peste o săptămână, echipe ale operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO) şi furnizorii acestuia depun eforturi susţinute pentru evitarea unei catastrofe nucleare la Fukushima, după seria de explozii şi alte accidente, generate de supraîncălzirea combustibilului radioactiv.
Muncitorii de la centrala nucleara Fukushima Daiichi au încercat marţi să repună centrala în funcţiune, prin alimentarea cu curent electric şi răcirea reactoarelor supraîncălzite, afectate grav de seismul din 11 martie. Lucrările au fost însă întrerupte după ce au fost detectate noi emisii de vapori albi şi fum la două dintre reactoare. Vezi aici detalii.
Fabricantul de reactoare japonez Toshiba, care a creat echipamentele instalate la centrala nucleară Fukushima Daiichi, a afirmat că va lua măsuri excepţionale, pentru securizarea instalaţiei, informează AFP.
Grupul a afirmat că a mobilizat aproximativ 700 de ingineri şi a deplasat 100 de specialişti la Fukushima, în principal la centrala Fukushima 1, care se confruntă cu serioase probleme tehnice.
TEPCO exploatează centralele Fukushima 1 (Fukushima Daiichi) şi Fukushima 2 (Fukushima Daini), care totalizează zece reactoare, în prezent niciunul nefiind în stare de funcţionare.
21.000 de morţi şi dispăruţi în urma cutremurului
Poliţia Naţională a anunţat marţi că numărul persoane care au murit sau au dispărut în catastrofa din 11 martie care a devastat nord-estul Japoniei a depăşit marţi 21.000. Numărul persoanelor decedate în 12 prefecturi se ridica la 9.079 marţi la prânz, iar cel al persoanelor dispărute la 12.645 în şase prefecturi.
Aproximativ 310.000 de persoane evacuate, inclusiv din zona centralei Fukushima, se află în prezent în aproximativ 2.100 de adăposturi improvizate în 16 prefecturi, inclusiv Tokyo.
În oraşul Higashimatsushima din prefectura Miyagi, una dintre cele mai afectate de cutremur, autorităţile au început să înhumeze cadavrele identificate, după ce au primit acceptul rudelor.
În Japonia, cadavrele sunt în general incinerate, dar multe crematorii din zonele afectate de cutremur nu sunt funcţionale din cauza lipsei de combustibil.