UPDATE Cairo, în pragul unei noi revoluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La doi ani de la revoluţia din piaţa Tahrir, egiptenii sunt profund nemuţumiţi de guvernarea lui Morsi
La doi ani de la revoluţia din piaţa Tahrir, egiptenii sunt profund nemuţumiţi de guvernarea lui Morsi

Susţinătorii şi oponenţii preşedintelui egiptean Mohammed Morsi au început demonstraţii rivale pe străzile capitalei Cairo. Mii de manifestanţi, suporteri ai lui Morsi, s-au adunat în faţa moscheii principale din cartierul Nasr, pentru a aştepta aniversarea inaugurării lui ca preşedinte, care va avea loc duminică. Oponenţii preşedintelui protestează în diverse părţi ale capitalei egiptene.

UPDATE 19.50:  Cel puţin zece persoane au fost rănite vineri, la Alexandria, al doilea cel mai important oraş din Egipt, în confruntări între manifestanţi ostili şi susţinători ai preşedintelui Mohamed Morsi, a declarat un oficial în domeniul securităţiii, relatează AFP.

Un număr mare de forţele de securitate au fost mobilizate pentru a preveni escaladarea unor conflicte între cele două părţi. Egiptul a devenit în ultimele luni o naţiune divizată, din cauza nemulţumirilor faţă de politicile implementate de administraţia de la Cairo şi criza economică din care ţara nu îşi mai poate reveni de la prăbuşirea regimului Mubarak.

Ultimele confruntări violente au avut loc joi, în nordul Egiptului, şi s-au soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi.

Duminică au fost anunţate ample demonstraţii împotriva preşedintelui Morsi şi a Frăţiei Musulmane, care cer demisia imediată a liderului de la Cairo. Frăţia Musulmană i-a chemat în stradă pe susţinătorii lui Mohammed Morsi pentru a contracara valul de proteste împotriva acestuia. Cele câteva mii de oameni adunaţi în faţa moscheii mari din cartierul Nasr resping ideea demisiei preşedintelui, punând accentul pe legitimitatea lui Morsi ca şef de stat.

Preşedintele a făcut un apel la calm şi a afirmat că această divizare ameninţă să „paralizeze“ Egiptul. În discursul televizat pe care l-a susţinut miercuri pentru a marca aniversarea unui an în funcţie, Morsi a recunoscut că au existat şi probleme, dar că va înainta o serie de reforme benefice pentru ţara sa.

Morsi, membru al mişcării Frăţia Musulmană, a devenit primul preşedinte islamist al Egiptului, pe 30 iunie 2012, după ce a câştigat primele alegeri „libere şi corecte“.  Primul său an de mandat a fost marcat de tulburări politice continue şi de prăbuşirea economiei egiptene.

Surprinzătoare a fost una din declaraţiile preşedintelui, care a avertizat mass media „să nu abuzeze de libertatea de exprimare.“ La câteva ore după aceste declaraţii, media egipteană s-a arătat indignată, de ceea ce a sunat întocmai ca o ameninţare dictatorială.

Joi, prezentatorul unei emisiuni a postului al-Fareen TV a fost acuzat de „propagare de informaţii false“ şi arestat, iar show-ul său a fost întrerupt. O altă figură proeminentă  televiziunii egiptene şi-a dat demisia în direct, de la postul de stat, după ce a acuzat intervenţia guvernului în conţinutul editorial al programului său. 

Lupta pentru democraţie a poporului egiptean se pare că este departe de a se fi încheiat, iar ţara se află într-un continuu declin economic. Agenda islamică a Frăţiei Musulmane îi nemulţumeşte pe liberari şi moderaţi, care acuză alunecare spre o dictatură de factură islamistă. 


Citiţi mai multe articole pe aceeaşi temă

„The New York Times”: furia populaţiei se varsă pe liderii Egiptului

Pe 30 iunie, ne întâlnim în Piaţa Tahrir! Armata iese deja în stradă

Mohamed Morsi recunoaşte că a făcut „greşeli“ de când este preşedinte, dar avertizează că protestatarii ameninţă să „paralizeze“ ţara

Egipt: Ministrul Apărării avertizează că armata este pregătită să intervină în cazul izbucnirii violenţelor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite