Egipt: Ministrul Apărării avertizează că armata este pregătită să intervină în cazul izbucnirii violenţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Apărării susţine că armata ar putea interveni, pentru a înăbuşi protestele din ţară
Ministrul Apărării susţine că armata ar putea interveni, pentru a înăbuşi protestele din ţară

Ministrul egiptean al Apărării a avertizat duminică seară că armata va interveni, dacă în ţară vor izbucni violenţe cu ocazia manifestaţiilor pregătite pentru zilele următoare de opozanţii preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

„Forţele armate au datoria să intervină pentru a împiedica Egiptul să se afunde într-un cerc vicios al conflictelor şi tulburărilor“, a declarat generalul Abdel-Fattah Al-Sisi, în ajunul primei aniversări a alegerii lui Morsi, a cărui demisie este cerută de liderii opoziţiei.

Opozanţii lui Morsi îl acuză că a deturnat, în favoarea taberei sale, revoluţia din 2011 care a pus capăt regimului condus de Hosni Mubarak şi a chemat la o mobilizare masivă pe 30 iunie, ziua aniversării învestiturii sale.

Ministrul i-a îndemnat pe egipteni să lasă deoparte neînţelegerile lor şi a subliniat că este de datoria armatei să împiedice haosul.

„Ţine de datoria naţională şi morală a armatei ca să intervină (...) pentru a împiedica violenţele interconfesionale sau prăbuşirea instituţiilor statului“, a avertizat generalul Sisi în cursul unei întâlniri cu militarii.

El i-a criticat, de asemenea, pe cei care fac declaraţii împotriva armatei.

Vineri, un membru al Fraţilor Musulmani, mişcare din rândurile căreia provine Morsi, Mohammed al-Baltagui, a criticat armata în cursul unei adunări organizate de simpatizanţi ai preşedintelui.

Cei care cred că vom nesocoti pericolele care pândesc poporul egiptean, se înşală. Nu vom rămâne tăcuţi în faţa prăbuşirii ţării“, a declarat el.

Morsi s-a întâlnit în cursul serii cu generalul Sisi care i-a făcut un „rezumat al planurilor şi pregătirii forţelor armate pentru perioada următoare“, potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale, citat de agenţia France Presse.

Şeful statului i-a dat „directive pentru a pune în aplicare rapid toate măsurile necesare ca să asigure securitatea tuturor structurilor vitale şi strategice ale ţării în coordonare cu Ministerul de Interne“ se mai arată în documentul citat de AFP.

De la alegerea sa, Morsi a intrat în conflict cu puterea judiciară, cu mass-media, cu poliţia şi, recent, cu lumea culturală. El este, în prezent, ţinta unei campanii, numită Tamarrod (n.r.: rebeliune, în arabă), cu aproximativ 15 milioane de susţinători, care îi cere demisia şi susţine organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite