Un sat renunţă la iluminatul public pentru a salva o specie rară de păsări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrel foto FB/Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels
Petrel foto FB/Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels

Localnicii organizează un festival în cinstea celor 6.000 de perechi de păsări care sosesc în zona lor. Acum au decis să renunţe la folosirea iluminatului public.

Un sat din Noua Zeelandă îşi opreşte luminile stradale din cauza cărora păsările se lovesc de asfalt. Cel mai probabil ele confundă luminile cu peştii bioluminescenţi cu care se hrănesc, informează The Guardian, citat de Digi 24.

Păsările petrel din Westland sunt păsări maronii-negricioase, cu ciocuri de fildeş, ce se reproduc doar de-a lungul unei întinderi de aproximativ 8 km de pădure de coastă, lângă Punakaiki. Cele 6.000 de perechi de păsări petrel sosesc din America de Sud în fiecare martie, eveniment pe care localnicii îl sărbătoresc printr-un festival.

Pentru că unii localnici din Punakaiki erau îngrijoraţi de pericolul pe care îl prezintă mersul în timpul nopţii fără lumină stradală, autorităţile i-au sfătuit să poarte cu ei o torţă slabă, iar majoritatea oamenilor au înţeles şi au sprijinit mişcarea.

Conform sursei citate, puii de petrel se nasc în vizuini săpate în dealuri şi ies la suprafaţă în căutare de hrană, în pregătirea pentru lunga călătorie înapoi în America de Sud. Din nefericire, unii dintre aceştia, despre care se crede că sunt dezorientaţi din cauza luminilor stradale, se prăbuşesc pe drum, unde sunt adesea loviţi de maşini sau mâncaţi de prădători.

Observatorii locali care se ocupă cu studiul păsărilor cred că problema a fost înrăutăţită de introducerea luminilor LED alb-albastru în oraş anul trecut.

Astfel, pentru a salva puii de petrel autoritatea de transport a acceptat o întrerupere a luminii stradale pe timpul nopţii, cu 15 faruri stinse, de-a lungul a 3,4 km de autostradă.

Departamentul pentru Conservare (DoC), agenţia responsabilă de viaţa sălbatică din zonă, a raportat că doar zece păsări petrel s-au prăbuşit pe străzile din Punakaiki în acest an, comparativ cu 15-25 din anii anteriori.

Acum, autorităţile din Greymouth se gândesc dacă să oprească iluminatul stradal sau dacă să schimbe culoarea becurilor, de la albastru la portocaliu, pentru a evita ca păsările marine să fie derutate de acestea.
 

Citeşte şi:

Invazie de gâşte cu gât roşu în România. Cum explică specialiştii acest fenomen nemaivăzut

Povestea gâştelor cu GPS care au zburat continuu 2.000 de kilometri. Au fost monitorizate non-stop

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite