Un profesor afgan și-a rupt diplomele în direct: „Dacă sora și mama mea nu pot studia, nu accept această educație”
0Un profesor universitar afgan din Kabul și-a rupt diplomele de profesor și de doctor în direct la TV, în semn de protest, după ce talibanii au interzis accesul fetelor și femeilor în universități.

Într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare, cadrul didactic, identificat de jurnaliștii afgani drept Ismail Mashal, este văzut cum își arată diplomele și apoi le rupe, spunând: „de astăzi, nu mai am nevoie de ele, pentru că țara asta nu este un loc pentru educație”.
„Dacă sora și mama mea nu pot studia, atunci eu NU accept această educație", a mai declarat profesorul.
Reacția profesorului vine după ce talibanii au interzis fetelor accesul în școli și universități.
La scurt timp după ce au preluat puterea, liderii talibani au promis o guvernare mai blândă. Cu toate acestea, acțiunile lor au arătat contrariul, deoarece restricțiile și-au făcut loc în fiecare aspect al vieții femeilor.
Din martie 2022, școlile gimnaziale și liceele din Afganistan s-au închis pentru fete. În plus, talibanii au impus pe 21 decembrie 2022 și o interdicție privind accesul la învățământul superior pentru fete și femei.
Interdicția a urmat mai multor modificări ale regulilor universitare, inclusiv săli de clasă și intrări separate pe sexe. De asemenea, femeilor li s-a permis să primească cursuri doar de la profesori femei sau bărbați în vârstă.
Femeile se plâng de politicile talibanilor și spun că sunt tratate mai raiu decât animalele.
„Îmi doresc ca Dumnezeu să nu fi creat niciodată femeile. Dacă tot suntem atât de pedepsite, mai bine nu am exista”, a declarat o fată de 19 ani pentru BBC.
„Animalele pot merge oriunde singure, dar noi, fetele, nici măcar nu avem dreptul să ieșim din case”, a mai spus ea.
În prezent, fetele și femeile din Afganistan nu mai au voie să lucreze nici în cadrul ONG-urilor din țară. Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), formată din 57 de state, a condamnat interdicţia impusă de talibani, argumentând că „această măsură nu numai că va priva femeile afgane şi familiile lor de sursa lor de trai, dar va afecta grav operaţiunile umanitare şi de ajutorare ale unei reţele largi de ONG-uri naţionale şi internaţionale în beneficiul comunităţilor afgane vulnerabile”.