Premieră în Afganistan: o femeie colonel, numită la conducerea unei secţii de poliţie din Kabul
0O femeie afgană a fost numită la conducerea unei secţii de poliţie din Kabul, având ca responsabilitatea asigurarea şi păstrarea securităţii unuia dintre cele mai aglomerate cartiere din capitală. Noua funcţie aduce cu sine un mare grad de risc, Afganistan fiind o ţară în care femeile numite în posturi de rang înalt sunt vizate în mod special de insurgenţi şi de ultraconservatori, şi unde societatea promovează discriminarea în masă a femeilor.
Colonelul Jamila Bayaaz s-a alăturat forţelor de poliţie ale Afganistanului acum mai bine de 30 de ani, iar săptămâna trecută a fost promovată şi numită la conducerea poliţiei dintr-un important cartier al capitalei. Obiectivul ei este de a fi un model demn de urmat pentru celelalte femei şi de a spori numărul femeilor poliţiste, a dezvăluit aceasta într-un interviu recent.
Înrolarea în rândurile poliţiei este o decizie curajoasă şi foarte riscantă pentru orice femeie din Afganistan, ţară dominată de un patriarhat abuziv. A lucra alături de bărbaţi, într-o societate profund conservatoare, expune femeile la critici dure, iar majoritatea suferă mai devreme sau mai târziu abuzuri din partea colegilor lor, notează Reuters.
Tocmai de aceea, superiorii ei i-au oferit patru gărzi de corp, de două ori mai mulţi decât ar fi numit pentru un ofiţer de sex masculin cu acelaşi rang.
„Ştiu că există pericole şi ameninţări practicând această slujbă, dar nu mă gândesc la ele. Mă concentrez pe responsabilităţile mele, încerc să fac lucrurile mai bune”, a declarat Jamila Bayyaz.
Această numire importantă este considerată un progres pentru Afganistan, ţară în care talibanii le-au obligat pe femeie să se acopere cu vălul musulman din cap până în picioare, să nu-şi părăsească locuinţele şi le-a interzis dreptul la educaţie.
În prezent, insurgenţii vizează în mod special femeile de pe poziţii înalte, organizând unele dintre cele mai devastatoare atacuri împotriva lor.
Anul trecut, în provincia Helmand (sudul Afganistanului), femeia care ocupa locul cel mai important din forţele de poliţie a fost ucisă, iar acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu succesoarea ei.
Deşi preşedintele Hamid Karzai a promis că va spori numărul femeilor în locurile de conducere, în ţară există mai puţin de 2.000 de femei poliţiste, adică aproximativ 1% din totalul membrilor forţelor.