Un nou cod roşu de poluare la Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poluarea a atins din nou cote alarmante la Beijing Foto: AP
Poluarea a atins din nou cote alarmante la Beijing Foto: AP

Autorităţile chineze au emis vineri un nou cod roşu de poluare, valabil la Beijing, dipunând închiderea şcolilor şi cerându-le oamenilor să rămână în case, relatează DPA în pagina sa electronică.

Acesta este al doilea cod roşu de poluare emis de autorităţile de la Beijing în decurs de numai zece zile. 

Potrivit anunţului făcut pe site-ul Guvernului chinez de Centrul de management pentru situaţii de urgenţă, restricţiile intră în vigoare de sâmbătă şi vor fi valabile până marţi.

Măsurile impun, de asemenea, întreruperea activităţilor în fabrici şi restricţionarea traficului rutier, cu excepţia vehiculelor electrice.

Alerta reflectă o prognoză pentru o perioadă de trei zile în care nivelul indicelui PM2,5 (care arată densitatea particulelor cu diametrul de până la 2,5 microni suspendate în atmosferă) urmează să ajungă până la 200 de micrograme pe metru cub.

Particulele cu această densitate pătrund adânc în plămâni, iar poluarea pe care o generează este asociată riscului de infarct miocardic, cancer de plămâni şi astm.

Indicele de calitate a aerului prezentat de ambasada Statelor Unite la Beijing arăta vineri dimineaţă un nivel de 151 de micrograme pe metru cub, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un nivel maxim de 25 de micrograme pe metru cub.

Potrivit cercetătorilor americani, sursele de poluare a aerului din capitala chineză nu sunt locale. O mare parte din poluarea din Beijing provine din zone industriale îndepărtate, în special din oraşul Shijiazhuang, situat la 322 de kilometri sud-vest de capitala chineză, a afirmat Robert Rohde, coautor al unui raport privind poluarea din China. Conform acestuia, poluarea atmosferică ucide zilnic aproximativ 4.000 de cetăţeni chinezi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite