Un avion nigerian a deschis din greşeală focul asupra unei tabere de refugiaţi: 52 de morţi şi peste 120 de răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion nigerian a ratat ţinţa într-o operaţiune ce a avut loc miercuri şi a deschis focul din greşeală asupra unei tabere de refugiaţi, omorând 52 de persoane printre care şi angajaţi şi voluntari ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, transmite CNN.

Operaţiunea viza grupul terorist Boko Haram, potrivit armatei nigeriene, însă avionul a deschis focul asupra taberei de refugiaţi din statul nordic Borno.

Guvernul nigerian nu a oferit date oficiale privind bilanţul morţilor, dar organizaţia caritabilă Medici fără Frontiere a estimat că 52 de oameni au fost ucişi şi peste 120 răniţi, condamnând acţiunea pe care a numit-o „un atac la scară largă asupra oamenilor vulnerabili”.

Grupul umanitar, care are echipe în zonă, a numit incidentul „şocant şi neacceptabil”. „Siguranţa civililor trebuie să fie respectată. Cerem în mod urgent tuturor părţilor să asigure facilitarea evacuărilor medicale pe cale aeriană sau rutieră pentru supravieţuitorii care au nevoie de îngrijire de urgenţă”, a declarat Jean-Clément Cabrol, directorul operaţiunilor organizaţiei.

Grupul umanitar a distribuit tweet-uri cu imagini ale structurilor distruse şi cu câţiva dintre răniţi, inclusiv cu un copil grav rănit care primea tratament.

Echipele Medici fără Frontiere au anunţat că oferă primul ajutor răniţilor în facilitatea lor din Rann. Ei se pregătesc, de asemenea, să trateze pacienţii evacuaţi din tabăra de refugiaţi.

Comitetului Internaţional al Crucii Roşii Africa a transmis pe Twitter că şase lucrători ai Crucii Roşii nigeriene au fost ucişi, iar alţi 13 au fost răniţi.

Generalul majos Lucky Irabor, un comandant al armatei nigeriene, a declarat într-o conferinţă de presă că doi soldaţi au murit în timpul operaţiunii.

Borno, aflat la graniţa dintre Camerun, Ciad şi Niger, este casa celei mai mari populaţii de refugiaţi din Nigeria, majoritatea dintre ei fiind strămutaţi de luptele dintre trupele guvernamentale şi insurgenţi, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Dintre cei circa 1,8 milioane de oameni strămutaţi de conflict, 92% dintre ei sunt găzduiţi în tabere din statele Borno, Adamaw şi Yobe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite