Un accident la un sit nuclear din Coreea de Nord s-ar fi soldat cu 200 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 200 de muncitori nord-coreeni ar fi murit în urma prăbuşirii unui tunel dintr-un sit pentru teste nucleare din Coreea de Nord, relatează „The Telegraph“, citând postul japonez de televiziune Asahi.

Potrivit unor surse citate de canalul de ştiri din Japonia, accidentul s-ar fi produs la începutul acestei luni la situl Punggye-ri. La tunel lucrau circa 100 de muncitori, iar alţi 100 care au fost trimişi să încerce să îi scoată de sub dărâmături ar fi murit după ce a avut loc o nouă surpare.

Data exactă a accidentului nu a fost precizată, însă se pare că acesta a avut loc la puţin timp după ce Coreea de Nord a efectuat cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear al său.

Phenianul susţine că, pe 3 septembrie, în structurile subterane ale muntelui Mantap a testat o bombă cu hidrogen, monitorizările sugerând că detonarea a avut un efect echivalent celui al unui cutremur cu magnitudinea de 6,1.

Imagini din satelit surprinse imediat după test au arătat că zona de suprafaţă a fost grav afectată.

Un studiu publicat pe 17 octombrie de Institutul SUA-Coreea de la Universitatea John Hopkins arăta că respectivul test a produs „pagube substanţiale reţelei de tuneluri de sub muntele Mantap“.

Şeful Administraţiei de Meteorologie din Coreea de Sud a avertizat, luni, în faţa Parlamentului, că eventuale noi teste la Punggye-ri ar putea duce la prăbuşirea muntelui şi la scurgeri radioactive. 

Cercetătorii chinezi au lansat, la rândul lor, avertismente similare. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri