Turkish Airlines, dispusă să coopereze cu UE pentru a stăvili valul de migranţi, masaţi acum în Belarus. Irakul, dispus să-i repatrieze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/Turkish Airlines

Liniile aeriene turceşti sunt dispuse să coopereze cu Uniunea Europeană pentru a stăvili fluxul de migranţi din Orientul Mijlociu, care zboară în Belarus de unde speră să treacă, prin Polonia, graniţa spre alte ţări occidentale din UE.

Potrivit publicaţiei Politico.eu, care citează surse diplomatice de la Bruxelles, Turkish Airlines a cedat de teama de a nu deveni ţinta viitoarei runde de sancţiuni, pe care UE o pregăteşte împotriva regimului de la Minsk dar şi a celor care sprijină eforturile deliberate ale regimului Lukaşenka de a pune presiuni pe Bruxelles, alimentând criza migranţilor de la graniţele cu Polonia şi Lituania.

Se pare că va fi suspendată vânzarea de bilete simple de zbor, din Turcia spre Minsk, va fi limitată cooperarea cu liniile aeriene belaruse de stat Belavia şi limitată vânzarea de bilete Istanbul -Minsk pentru irakiene, sirieni şi yemeniţi.

Compania aeriană rusească Aeroflot ar putea fi şi ea vizată de viitoarele sancţiuni europene legate de criza migranţilor din Belarus.

Uniunea Europeană va adopta o serie de sancţiuni împotriva Belarusului, după ce ambasadorii celor 27 de state membre au convenit că situaţia de la graniţa UE cu acesta constituie un temei legal pentru mai multe sancţiuni.

Sancţiunile anunţate de ambasadori ar urma să intre în vigoare săptămâna viitoare şi ar avea drept ţintă 30 de persoane şi entităţi legale, printre care şi ministrul de Externe de la Minsk, dar şi compania aeriană naţională, Belavia.

Liderii Europeni au acuzat Belarusul de crearea unei crize artificiale la graniţa cu UE. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a apărut în cadrul unei conferinţe de presă alături de prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a transmis că Belarusul se „răzbună în mod silenţios” împotriva Uniunii Europene, întrucât aceasta nu recunoaşte în mod oficial autoritatea liderului bielorus, Aleksandr Lukaşenko. Morawiecki a acuzat direct Belarusul de „terorism de stat.”

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că sancţiunile adoptate vor intra în vigoare la începutul săptămânii viitoare, iar acestea vor afecta inclusiv companiile aeriene ce „facilitează traficul de oameni către Minsk.”

Preşedintele american, Joe Biden, şi-a arătat susţinerea faţă de Uniunea Europeană şi şi-a exprimat grija faţă de situaţia de la graniţele Poloniei şi Lituaniei cu Belarusul. Într-o declaraţie separată, Antony Blinken, Secretarul de Stat american, a afirmat că „ideea ca Belarusul să se folosească de criza migranţilor în scop politic este de-a dreptul respingătoare.”

Bagdadul va repatria migranţii irakieni din Belarus care vor să se întoarcă ”voluntar” în Irak

Guvernul irakian înregistrează migranţii irakieni blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia care vor să se întoarcă ”voluntar” în Irak şi urmează să le propună un ”răspuns urgent”, declară vineri Ministerul irakian de Externe AFP.

”Suntem pregătiţi să organizăm mai mult de o călătorie pentru a răspunde urgent oricărei persoane care doreşte să se întoarcă în mod voluntar” în ţară, declară un purtător de cuvânt al diplomaţiei irakiene, Mohammed al-Sahaf, referindu-se la migranţii irakieni – majoritar kurzi – blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia, un stat membru al Uniunii Europene (UE).

Mii de migranţi sunt blocaţi de mai multe zile într-o tabără improvizată, de partea belarusă a frontiere, şi care speră să treacă în Polonia.

Însă soarta lor a devenit subiectul unei crize între Occident, pe de o parte, şi Belarus, susţinut de Rusia, de cealaltă.

Occidentalii au condamnat, la ONU, o ”instrumentalizare orchestrată a unor fiinţe umane”.

Migranţii kurzi irakieni declară că fug de dificultăţile economice şi instabilitatea care le copleşeşte regiunea autonomă.

Diplomaţia irakiană a trimis la frontiera belaruso-poloneză diplomaţi de la Moscova şi Varşovia, pentru a le veni în ajutor, pentru ”a se asigura de securitatea lor şi a comunica cu autorităţile competente”, precizează Mohammed al-Sahaf.

Consulatele Belarusului la Ebrill în Kurdustanul irakian, şi la Bagdad, care acordau până acum viza de turism irakienilor, ”au fost închise temporar” săptămâna trecută, a anunţat el.

Compania Iraqi Airways şi-a suspendat legăturile de la Bagdad la Minsk în august, ”până la noi ordine”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al companiei naţionale irakiene, Hussein Jalil.

”Însă am obţinut autorizaţia să operăm zboruri întors de la Minsk la Bagdad, pentru a transporta irakienii blocaţi” în Belarus.

Pentru a se duce la Minsk, migranţii irakieni s-au năpustit, începând din august, asupra unor zboruri indirecte, via Turcia.

Însă Direcţia Generală a Aviaţiei turce a decis vineri să le interzică irakienilor, sirienilor şi yemeniţilor ”să cumpere bilete şi să se îmbarce către Belarus pe aeroporturi în Turcia”.

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Margaritis Schinas a anunţat că se duce luni la bagdad pentru a discuta despre criza migraţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite