Turcia şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele armene din cauza denumirii unui monument

0
Publicat:

Turcia şi-a închis spaţiul aerian pentru avioane armene ca reacţie punitivă la un monument pe care Ankara îl califică drept „ruşinos", ridicat la Erevan, transmite EFE, citată de Agerpres.

Aeroport . FOTO Shutterstock
Aeroport . FOTO Shutterstock

Este vorba despre un monument ridicat la Erevan în onoarea celor care au acţionat împotriva presupuşilor responsabili de genocidul armean comis de fostul imperiu otoman.

„Am închis spaţiul nostru aerian" pentru avioanele armene, a anunţat miercuri ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, într-un interviu pentru postul de televiziune NTV.

Monumentul denumit, ca și operațiunea, după zeiţa greacă a răzbunării 

Monumentul „Nemesis", dedicat „eroilor care au organizat şi desfăşurat în 1919 operaţiunea intitulată Nemesis", a fost inaugurat pe 25 aprilie, în parcul Ring din capitala armeană.

Operaţiunea, numită după zeiţa greacă a răzbunării (Nemesis), a avut ca scop uciderea liderilor otomani consideraţi vinovaţi de genocidul armean din 1915 şi a funcţionarilor azeri responsabili de masacrul armenilor din Baku, în septembrie 1918.

Potrivit șefului diplomaţiei turce, monumentul „glorifică actele teroriste împotriva diplomaţilor turci, precum şi a liderilor politici otomani" şi reprezintă o provocare contra normalizării incipiente a relaţiilor dintre ţara sa şi Armenia.

„Nume de cod armean pentru atentate teroriste"

Guvernul turc a protestat săptămâna trecută cu privire la acest monument, pe care l-a catalogat ca fiind un „nume de cod armean pentru atentate teroriste (...), o glorificare a unui act terorist sângeros care a condus la atacuri teroriste cumplite în care au fost ucişi 31 dintre diplomaţii noştri şi familiile lor".

Ministrul turc al afacerilor externe a fost categoric.

Nu pot accepta acest lucru. Ca răspuns, am închis spaţiul nostru aerian pentru avioanele armene. Doar preşedintele Parlamentului armean va veni în Turcia pentru întâlnire, în mod excepţional, i-am permis acest lucru. Dacă vor continua, vom lua măsuri suplimentare", a declarat miercuri Cavusoglu.

Potrivit acestuia, companiile aeriene turce pot continua, deocamdată, zborurile directe între cele două ţări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite