Turcia a blocat o serie de antrenamente şi alte activităţi cu „ţările partenere” NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia a blocat o serie de antrenamente şi alte activităţi cu “ţările partenere” NATO, într-o nouă escaladare a disputei diplomatice cu statele membre UE, au declarat miercuri oficiali şi surse apropiate dosarului, citate de Reuters.

Turcia nu a comentat deocamdată informaţia, însă surse au spus că au blocat programul NATO pentru 2017 de cooperare cu ţările non-UE, inclusiv evenimente politice, proiecte civile şi antrenamente militare.

Un oficial NATO a explicat că acţiunea Turciei este orientată în primul rând către Austria, care nu este stat-membru al Alianţei, ci partener.

“Regretăm situaţia actuală şi impactul pe care îl are asupra tuturor programelor noastre cu partenerii”, a spus oficialul. “Contăm pe aliatul nostru, Turcia, şi pe partenerul nostru, Austria, să îşi rezolve problema bilaterală rapid”, a adăugat el.

Austria a condus, anul trecut, apelurile ca UE să pună capăt negocierilor de aderare a Turciei la UE, criticând măsurile luate după tentativa de puci din luna iulie, inclusiv arestarea a zeci de mii de oameni. Mitingurile electorale pentru referendumul din Austria au fost anulate.

Ministerul austriac al Apărării a confirmat blocajul turc. Un purtător de cuvânt a declarat că nu există un efect imediat asupra misiunilor în curs, dar ar putea provoca probleme pe termen mai lung, “de exemplu pentru pregătirea misiunii în Kosovo, pentru că sunt programe comune de antrenament”.

Un alt oficial NATO a declarat că unele evenimente au fost anulate.

“Sperăm că poate unele dintre ele vor avea loc, la o dată ulterioară”, a subliniat el. “Problema este una politică. Sperăm că situaţia se va calma după referendum”, a adăugat oficialul.

Acţiunea Turciei ar putea afecta toate cele 22 de state partenere NATO, inclusiv Suedia şi Georgia, dintre care unele contribuie la misiunile NATO în locuri precum Afganistan şi Kosovo.

Un diplomat de rang înalt dintr-un stat non-NATO a avertizat: “Cu cât continuă mai mult acest lucru, cu atât va fi mai mare volumul de activităţi anulate sau amânate între aliaţii NATO şi parteneri şi cu atât mai mare va fi problema”.

“Acest lucru vizează unele evenimente educaţionale, antrenamente, exerciţii militare, ceea ce va face cooperarea practică din ce în ce mai dificilă în timp. Interoperabilitatea aliaţilor şi ţărilor partenere va avea de suuferit”, a adăugat el.

Turcia este furioasă pe mai multe ţări vest-europene pentru că au blocat mitinguri electorale care să promoveze referendumul din 16 aprilie , ce ar putea să îi acorde prerogative extinse preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Liderul de la Ankara a comparat Germania şi Olanda cu fascişti şi nazişti, dar, fiind state membre NATO, Turcia nu poate bloca şi cooperarea cu ele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite