Tulburări sociale în sudul marginalizat al Tunisiei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

De mai multe săptămâni, tineri şi şomeri din Tatouine, un oraş situat la 500 de kilometri de Tunis, ies în stradă pentru a reclama aplicarea acordului semnat în 2017 cu guvernul, care promite locuri de muncă şi investiţii în această regiune marginalizată. Protestele au degenerat în violenţe, transmite AFP.

Noi ciocniri între protestatari şi forţele de ordine au avut loc luni la Tatouine, în sudul Tunisiei, în apropierea unui complex de producţie petrolieră, unde tineri şi şomeri cer miile de locuri de muncă promise de guvern.

Protestatarii au incendiat pneuri şi au aruncat cu pietre în direcţia poliţiei, care a răspuns cu gaze lacrimogene. Armata a fost mobilizată în faţa instituţiilor de stat din Tatouine.

Protestatarii blochează unele artere ale oraşului şi camioanele companiei responsabile de complexul El Kamour, situat la 160 de kilometri de Tatouine, în deşert.

Potrivit Ministerului Energiei, aceste tulburări nu au avut impact asupra producţiei de petrol şi gaze, spre deosebire de 2017, când protestatarii au reuşit să blocheze complexul.

Guvernul a promis atunci să investească 80 de milioane de dinari anual (aproximativ 27 de milioane de euro) pentru dezvoltarea oraşului Tatouine şi a împrejurimilor sale, dar nu a făcut nimic, potrivit sindicatului UGTT. 

În ceea ce priveşte miile de locuri de muncă promise, în societăţi petroliere şi în structuri de protecţie a mediului, doar o mică parte din acestea a fost asigurată.

La aproape zece ani de la revoluţie, Tatouine rămâne subdezvoltat, subliniază ONG-ul Oxfam într-un raport publicat luni.

În 2019, „un locuitor din Tatouine, cea mai afectată regiune de şomaj în Tunisia (28,7%), riscă de patru ori mai mult decât un locuitor din Monastir (oraş de coastă, n. red.) să ajungă şomer”, notează Oxfam.

Serviciile de sănătate publică sunt precare, cu 10,2 paturi de reanimare pentru 10.000 de locuitori în Tunis, faţă de zero la Tatouine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite