Siria: Forţele lui Bashar al-Assad au preluat controlul asupra Duma. Oraşul este patrulat de poliţia militară rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele guvernamentale din Siria au preluat controlul asupra oraşului Duma, ultimul bastion al rezistenţei rebele din Ghouta de Est, relatează presa rusă, citată de Reuters.

După câteva săptămâni de bombardamente violente, forţele loialiste au lansat în februarie bătălia pentru Duma. Operaţiunea s-a concentrat iniţial pe izolarea forţelor rebele, apoi pe asalt.

Jaysh al-Islam, care controla Duma, a acceptat duminică să se retragă din acest oraş situat la zece kilometri de Damasc. Această decizie a venit la câteva ore după un atac chimic asupra Duma, un act care a crescut tensiunile la nivel internaţional, mai ales între Statele Unite şi Rusia.

Poliţia militară rusă a fost mobilizată în Duma joi, conform acordului pentru retragerea rebelilor. Totodată, 40.000 de persoane, între care mii de rebeli şi membri ai familiilor lor, părăsesc oraşul şi se îndreaptă către zone din nordul Siriei controlate de opoziţie.

„Ridicarea steagului naţional pe o clădire a oraşului Duma înseamnă preluarea controlului asupra acestei localităţi şi de asemenea asupra întregii Ghoute de Est“, a spus generalul Iuri Evtuşenko, şeful Centrului de pace şi reconciliere pentru Siria.

Într-un interviu publicat miercuri, Boussaïna Chaaban, o colaboratoare a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a apreciat că recucerirea Ghoutei de Est reprezintă o „cotitură“, iar Occidentul va duce un război psihologic.

„Consultări sunt în curs între aliaţii (Damascului, n. red.), care nu vor lăsa lucrurile aşa cum îşi doreşte Washingtonul“, a subliniat ea pentru postul de televiziune Al Mayadeen, făcând aluzie la alianţa formată de Assad, Rusia, Iran şi gruparea şiită libaneză Hezbollah.

Un oficial iranian de rang înalt a efectuat miercuri o inspecţie în Ghouta de Est şi a promis că ţara sa va rămâne alături de Siria în faţa „oricărei agresiuni străine“.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite