Trudeau, avertisment pentru Trump: „Epoca de aur” a SUA are nevoie de oțel, aluminiu, minerale și energie. Alternativa ar fi Rusia, China sau Venezuela
0Premierul canadian Justin Trudeau s-a arătat încrezător că președintele american Donald Trump va renunța la tarifele de 25% pe care a anunțat că le va impune țării sale odată ce va prelua mandatul, altminteri Canada va fi pregătită să răspundă corespunzător, relatează AP, CNN și BBC.
Președintele american a promis că va impune taxe de import de 25% pentru Canada și Mexic, 10% pe importurile globale și 60% pentru mărfurile chinezești.
După învestire, Trump le-a spus reporterilor că a dispus analizarea relațiilor comerciale ale SUA pentru a identifica posibile practici incorecte ce ar afecta interesele americane.
„Dacă președintele alege să meargă mai departe cu tarifele, atunci Canada va răspunde – și totul este pe masă”, a comentat Trudeau marți.
În acest sens, a spus că sprijină tarife în oglindă „dolar pentru dolar”.
Canada este foarte dependentă de comerțul cu SUA, aproximativ 75% din exporturile sale mergând peste graniță.
Trudeau a ținut să amintească că țara sa este o sursă importantă de mărfuri precum energie și minerale esențiale de care „economia americană va avea nevoie pentru a crește”.
În noiembrie, Trump a declarat că administrația sa va taxa mărfurile canadiene și mexicane, ca parte a efortului de a sili aceste țări să ia măsuri împotriva imigrației ilegale și a contrabandei cu droguri.
Canada, SUA și Mexic au renegociat un acord trilateral de liber schimb în timpul primului mandat al lui Trump.
Decretul pe care Trump l-a semnat după învestirea sa, luni, ordonă agențiilor federale să evalueze modul în care acest acord îi afectează pe „muncitorii, fermierii, micii fermieri, furnizorii de servicii și alte afaceri” americane.
Această revizuire este programată pentru 1 aprilie.
În decembrie, Canada a promis că va implementa noi măsuri de securitate de-a lungul graniței cu SUA în valoare de 1,3 miliarde de dolari canadieni (900 de milioane de dolari), inclusiv o supraveghere consolidată și o „forță de atac” comună pentru a viza crima organizată transnațională.
SUA are nevoie de mărfurile Canada, spune Trudeau
„Dacă vor exista tarife neloaiale, vom răspunde ferm și vom acționa pentru a sprijini canadienii și a ne proteja interesele”, a spus Trudeau la conferința de presă ținută în franceză, răspunzând la întrebarea unui jurnalist.
Trudeau a abordat, de asemenea, acțiunea executivă a lui Trump, semnată luni, prin care cere oficialilor să analizeze modul în care acordul comercial SUA-Mexic-Canada (USMCA) afectează lucrătorii și întreprinderile americane – și dacă America ar trebui să rămână în acordul de liber schimb. Ordinul impune agențiilor să evalueze dacă o politică comercială mai strictă a SUA ar putea restricționa cu succes fluxul de fentanil, dar și fluxul de migranți fără documente în Statele Unite.
„Deși mai puțin de 1% din cantitatea de fentanil și imigranții ilegali care intră în Statele Unite provin din Canada, guvernul nostru a acționat deja pentru a răspunde preocupărilor exprimate de președinte cu privire la securitatea frontierei, cu un plan cuprinzător de peste 1 miliard de dolari”, a spus Trudeau. „Deja lucrăm împreună pentru a menține cetățenii noștri în siguranță de ambele părți ale graniței.”
„Energia canadiană alimentează producția, afacerile și casele americane. Dintre primii cinci parteneri comerciali ai Americii, Canada este singurul cu care Statele Unite au un excedent comercial, iar Canada cumpără mai multe bunuri fabricate de americani decât China, Japonia și Germania la un loc”, a spus el.
Trudeau a remarcat că „epoca de aur” din SUA, declarată de Trump, ar necesita mai mult oțel, aluminiu, minerale și energie fiabilă și accesibilă. „Canada are toate aceste resurse și suntem pregătiți să lucrăm cu Statele Unite pentru a crea o economie nord-americană în plină expansiune și sigură”, a spus el.
„Alternativa pentru ei ar fi mai multe resurse din Rusia, China sau Venezuela. Canada este un partener sigur, fiabil și de încredere într-o lume incertă”, a adăugat el.
Tarifele, dacă vor fi adoptate, ar putea strâmtora portofelele americanilor, mai ales având în vedere că Mexicul și Canada sunt printre primii trei parteneri comerciali ai Americii. Colectiv, acestea au reprezentat 30% din valoarea tuturor mărfurilor importate de SUA anul trecut, conform datelor comerciale federale.
Canada, în topul exporturilor către statele americane
Aproximativ 60% din importurile de țiței din SUA provin din Canada. În ciuda afirmației lui Trump că SUA nu au nevoie de Canada, aproape un sfert din petrolul consumat de America zilnic provine din Canada.
Vecinul din nord are, de asemenea, 34 de minerale și metale critice pe care le dorește Pentagonul și este, de asemenea, cel mai mare furnizor străin de oțel, aluminiu și uraniu pentru SUA.
Bunuri și servicii în valoare de aproape 3,6 miliarde de dolari canadieni (2,7 miliarde de dolari) trec granița în fiecare zi. Canada este principala destinație de export pentru 36 de state din SUA.
„Dacă economia americană este să cunoască boom-ul pe care îl prezice Donald Trump, vor avea nevoie de mai multă energie, mai mult oțel și aluminiu, mai multe minerale esențiale, mai multe lucruri pe care Canada le vinde SUA în fiecare zi”, a spus Trudeau la o întrunire a Cabinetului în Quebec, convocată pentru a răspunde amenințărilor lui Trump.
Marți, președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, a subliniat necesitatea de a păstra mintea limpede și de a analiza ceea ce a semnat Trump de fapt, și nu discursul din jurul acelui ordin executiv.
Danielle Smith, premierul provinciei Alberta, bogată în petrol, a declarat că termenul limită de 1 aprilie le oferă canadienilor timp să aducă argumente în fața administrației Trump că Canada ar trebui să fie scutită de tarife.
„Cu urgența energetică pe care au declarat-o și cu dorința lor pentru minerale critice, Canada este răspunsul”, a spus Smith pentru AP. Canada poate obține o „excludere totală” de la tarife, a spus ea.
„Trebuie să fim realiști. Vorbim despre o economie de 21 de trilioane de dolari și cantitatea de produse pe care o vindem în Statele Unite este undeva de ordinul a 300 de miliarde de dolari”, a spus Smith.
Dar Doug Ford, premierul Ontario, un important centru de producție și automobile al Canadei, a estimat că se apropie un război comercial 100%.
Trump „a declarat un război economic Canadei”, a spus Ford într-un interviu pentru The Associated Press. „Și vom folosi fiecare instrument din cutia noastră de unelte pentru a ne apăra economia.”
Ford a spus că, de îndată ce Trump va aplica tarifele, va da instrucțiuni comisiei de control al băuturilor alcoolice din Ontario să scoată de pe rafturi tot ce e produs în America.
„Suntem cel mai mare cumpărător de alcool din lume. Și îi voi încuraja pe toți premierii să facă exact același lucru”, a spus Ford, adăugând că va exista o represalii tarifare dolar pentru dolar asupra mărfurilor americane care intră în Canada.
„Vom viza și zonele deținute de republicani. Vor simți durerea. Canadienii vor simți durerea, dar americanii o vor simți și ei”, a spus el.