Topul chiriilor din marile oraşe ale lumii. Unde se poate situa Bucureştiul INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai mulţi oameni îşi doresc să trăiască într-un oraş mare, chiar dacă aceasta presupune să facă sacrificii considerabile. Iar cel mai frecvent compromis este cel legat de mărimea spaţiului de locuit.

O analiză recentă a companiei de listing imobiliar RENTCafé a comparat costul închirierii unui apartament cu un singur dormitor în 30 dintre cele mai atractive centre financiare ale lumii. 

Analiza, care stabileşte mărimea apartamentului care poate fi închiriat pentru 1.500 $, pune pe primul loc al topului Manhattan-ul newyorkez, unde pentru această sumă se poate lua cu chirie o locuinţă de numai 26 de metri pătraţi. 

Surprinzător, spun analiştii, în partea superioară a topului au urcat şi unele oraşe europene, altele decât cele deja vestite pentru chriile mari, cum ar fi Londra (locul 2 – cu 28 de metri pătraţi pentru 1.500 $) sau Paris (locul 5 - 30 de metri pătraţi). E vorba de Zürich (locul 3-4, la egalitate cu San Francisco – cu 29 de metri pătraţi pentru 1.500 $) şi Geneva (locul 7 – 32 de metri pătraţi).

Oraşele-magnet, mai scumpe

Analiştii imobiliari pun chiriile mari din aceste metropole pe seama a ceea ce ei numesc „magnetismul“ acestor oraşe. Dar ce face aceste oraşe „magnetice“? Răspunsul se află într-o altă analiză, cea a Institutului Fundaţiei Memoriale Mori pentru Strategii Urbane, care a elaborat şi un Index al Puterii Globale Urbane. 

Acest studiu clasifică oraşele în termeni de atractivitate, care defineşte, de fapt, „magnetismul“ lor. Atractivitatea unui oraş e determinată de şase criterii principale: economie, cercetare-dezvoltare, interacţiuni culturale, confort de trai, mediu şi accesibilitate.

Bucureştiul, ca Beijingul

Nefiind un centru financiar important, Bucureştiul nu a fost inclus în topul celor de la RENTCafé. Dacă am face însă un exerciţiu similar, cu 1500 de dolari, adică aproape 1300 de euro, în Bucureşti se poate închiria chiar un apartament de lux de 3 camere în zona Herăstrău, cu suprafaţa de 106 metri pătraţi, sau unul de 115 metri pătraţi în Cotroceni (5 camere). 

Alte oferte la acelaşi preţ: 160 de metri pătraţi la Kogălniceanu, 150 de metri pătraţi în Pache Protopopescu, 140 de metri pătraţi la Domenii sau 125 de metri pătraţi pe Moşilor (toate de 5 camere). 

O medie aproximativă indică o suprafaţă de 133 de metri pătraţi, ceea ce ar fi plasat Bucureştiul exact la nivelul Beijingului, adică în partea de jos a clasamentului.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite