Tensiuni fără precedent în cabinetul de război israelian. Ministrul Apărării, la cuțite cu premierul Netanyahu
0Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, ar fi părăsit sâmbătă seara, 13 ianuarie, o ședință a cabinetului de război din cauza unei dispute cu premierul Benjamin Netanyahu, în timp ce legăturile dintre cei doi oameni care conduc războiul împotriva grupării teroriste Hamas s-au tensionat, scrie Times of Israel.
Când Gallant a sosit la baza militară Kirya din Tel Aviv, a fost informat de către oficialii biroului primului-ministru că șeful său de cabinet, Shachar Katz, nu va fi lăsat să intre, deoarece consilierii urmau să fie excluși, a relatat presa israeliană sâmbătă seara.
Cu toate acestea, potrivit Canal 13, Netanyahu a adus cu el cinci asistenți. O sursă anonimă a declarat pentru postul de televiziune că participanții fuseseră anunțați înainte de întâlnire că asistenții nu vor fi lăsați să intre, dar Gallant a sosit târziu "și se pare că nu a primit memoriul".
Secretarului militar al lui Gallant, generalul de brigadă Guy Markizano, i s-ar fi permis să rămână, dar ministrul apărării a refuzat să accepte situația și a plecat, luându-i cu el atât pe Katz, cât și pe Markizano.
"Nu mai stați în calea muncii mele", le-ar fi spus Gallant lui Netanyahu și consilierului pentru securitate națională Tzachi Hanegbi, înainte de a pleca furios.
Presa israeliană nu a precizat cine a mai participat la întâlnire, dar, potrivit postului public de televiziune Kan, șeful Statului Major al Tzahal, Herzi Halevi, nu a fost prezent. Membrii de bază ai cabinetului de război sunt Netanyahu, Gallant și ministrul Benny Gantz, care a adus partidul său, Unitatea Națională, în guvern pentru a ajuta la supravegherea conflictului, declanșat atacul Hamas din 7 octombrie.
Gallant s-a întors la întâlnire o oră mai târziu. Niciun consilier nu a fost prezent la acea parte a întâlnirii, potrivit rapoartelor.
MK Tally Gotliv, din partidul Likud al lui Netanyahu a scris pe X, fost Twitter: "Cum ne putem baza pe un cabinet restrâns care se comportă ca niște copii de grădiniță?" "Oare nu există niciun adult responsabil acolo care să le spună oamenilor cum să se comporte? Copii mici, asta sunteți, și în mijlocul unui război".
Incidentul a fost cel mai recent indiciu al relației din ce în ce mai tensionate dintre Netanyahu și Gallant în plin război cu Hamas. Se pare că Netanyahu este, de asemenea, în dezacord cu Gantz.
Deși inițial cei trei bărbați au ținut conferințe de presă împreună, premierul a urcat mai recent singur pe scenă. Se pare că Gallant și Gantz nici măcar nu au fost invitați la o conferință de presă pe care Netanyahu a susținut-o sâmbătă seara, când războiul a ajuns la a 100-a zi.
Luna trecută, Canalul 12 a informat că Netanyahu a interzis șefului Mossad, David Barnea, și șefului Shin Bet, Ronen Bar, să participe la o întâlnire cu Gallant și cu șeful armatei, Halevi, pentru a discuta despre operațiunile militare.
Acea informație a venit la patru zile după ce presa a afirmat că Netanyahu îl împiedica pe Gallant să se întâlnească cu Barnea fără prezența sa, în timp ce aparenta neîncredere a premierului față de ministrul său al apărării creștea, ridicând întrebări cu privire la potențiale implicații de securitate.
În timp ce Netanyahu nu îl poate împiedica pe Gallant să se întâlnească cu înalți oficiali militari și de securitate, atât Mossadul, cât și Shin Bet se află sub autoritatea directă a biroului premierului.
Biroul lui Netanyahu a negat informațiile la momentul respectiv.
Netanyahu l-a demis pe Gallant anul trecut, după ce ministrul Apărării și-a exprimat public dezaprobarea față de graba guvernului de a adopta o legislație controversată de revizuire judiciară. Concedierea a declanșat o revoltă în rândul publicului, inclusiv proteste spontane în masă și dezordine fără precedent, iar premierul a retras în liniște demiterea, lăsându-l pe Gallant în funcție.
Mii de protestatari cer demisia premierului israelian Netanyahu
Câteva mii de persoane au protestat la Tel Aviv, cerând demisia premierului israelian Benjamin Netanyahu și acuzând guvernul condus de acesta că nu face suficiente pentru a aduce acasă ostaticii încă deținuți de Hamas în Fâșia Gaza.
Protestul are loc în momentul marcării a 100 de zile de la începutul războiului din Fâșia Gaza, în care aproape 24.000 de palestinieni au fost uciși, potrivit cifrelor furnizate de autoritățile Hamas.
Popularitatea prim-ministrului Netanyahu a scăzut după atacul Hamas din 7 octombrie, publicul israelian acuzându-l că a fost incapabil să pregătească suficient de bine forţele de securitate pentru a dejuca un astfel de atac.
Planul premierului Netanyahu, care conduce o coaliţie guvernamentală ce include partide ultra-religioase şi de extremă dreaptă, de a implementa o reforma judiciară extrem de controversată a stârnit un val de proteste în masă anul trecut. Planurile au fost anulate de Curtea Supremă mai devreme în cursul lunii.