Sute de victime la un spital din Gaza, în urma unei explozii puse pe seama unui atac aerian israelian. Forțele de Apărare Israeliene afirmă că racheta a fost lansată de organizația Jihadul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puțin 300 de oameni ar fi fost uciși în urma unei explozii la un spital din Gaza, potrivit Reuters. Al-Jazeera transmite că ar fi vorba de 500 de victime, fără a preciza numărul de morți și de răniți, iar cauza exploziei ar fi un atac aerian israelian.

Imagini de la locul exploziei circulă pe rețelele de socializare
Imagini de la locul exploziei circulă pe rețelele de socializare

UPDATE Jonathan Conricus, purtător de cuvânt israelian, îngrozit de aplicarea standardelor duble și transmiterea de știri înainte de verificarea temeinică a informațiilor.

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene au reafirmat că atacul asupra spitalului din Gaza aparține organizației Jihad Islamic folosind postarea unei televiziuni de știri.

UPDATE Foțele de Apărare Israeliene prezintă o filmare cu racheta care ar fi trebuit să lovească Israelul, dar datorită unei defecțiuni a lovit spitalul cu civili. 

Imagini cu spitalul atacat  

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Daniel Hagari, a declarat că responsabilitatea pentru atacul cu rachetă care a lovit spitalul din Gaza aparține organizației Jihadul Islamic.  

UPDATE Casa Albă a comunicat că președintele american Joe Biden își amână întâlnirea planificată pentru miercuri în Iordania, scrie AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici.

UPDATE Iordania anulează summitul tripartit care urma să aibă loc între președinții Statelor Unite, Egiptului și Autorității Naționale Palestiniene, scrie AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici.

UPDATE După o analiză a sistemelor operaționale Forțele de Apărare Israeliene au comunicat că un baraj de rachete a fost lansat în direcția Israelului și una a lovit zona spitalului, potrivit unei postări pe X (fostă Twitter). 

Conform informațiilor furnizae de serviciile de informații în spatele atacului s-ar afla organizația teroristă Jihadul Islamic. 

UPDATE Președintele palestinian Mahmoud Abbas anulează întâlnirea planificată cu președintele Biden după lovitura de la spitalul din Gaza, potrivit unui înalt oficial palestinian, transmite Associated Press.

Un oficial palestinian de rang înalt a declarat că președintele Mahmoud Abbas și-a anulat participarea la o întâlnire programată miercuri cu președintele Joe Biden și alți lideri din Orientul Mijlociu.

UPDATE Trei zile de doliu declarate după explozia de la spitalul din Gaza.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat trei zile de doliu în urma atacului aerian asupra spitalului Al Ahli din Gaza, relatează presa de stat palestiniană, potrivit BBC.

UPDATE Un medic vorbește despre dezastrul de la locul atacului

BBC a reușit să vorbească cu un medic anonim care lucrează la spitalul care a fost atacat în centrul Gaza.

Acesta a declarat pentru programul Newshour al BBC World Service că la locul atacului - unde se refugiaseră aproximativ 4.000 de persoane strămutate - a fost o devastare totală.

El a adăugat că 80% din spital a fost scos din funcțiune și că sute de persoane au fost ucise sau rănite în urma exploziei.

El a precizat că spitalul era gol, deoarece oamenii erau ocupați să încerce să salveze supraviețuitorii atacului.

UPDATE Biroul de presă al guvernului Hamas din Gaza a calificat atacul asupra spitalului din Fâșia Gaza drept o "crimă de război", transmite BBC.

Într-o declarație, acesta adaugă: "Spitalul adăpostea sute de bolnavi și răniți, precum și oameni strămutați cu forța din casele lor" ca urmare a altor lovituri.

În declarație se precizează că "sute de victime se află încă sub dărâmături".

UPDATE Imaginile care apar de la spitalul Al Ahli Arab arată scene de haos - cu victime însângerate și mutilate care sunt scoase de urgență pe targă în întuneric, relatează BBC.

Cadavre și vehicule distruse pot fi văzute zăcând pe strada plină de moloz de afară.

Înregistrări video neconfirmate par să arate o explozie uriașă cu puțin timp înainte.

Sute de persoane strămutate se adăpostiseră într-o sală din incinta spitalului, potrivit localnicilor.

Oficialii apărării civile spun că explozia a fost rezultatul unui atac aerian israelian și că sute de persoane sunt blocate în dărâmături.

Cifra de 500 de victime a fost transmisă de Ministerul Sănătății din Gaza, care este controlat de Hamas.

Armata israeliană nu confirmă lovitura și anunță că va cerceta situația

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene nu a dorit să confirme imediat dacă forțele sale sunt responsabile. "Vom examina acest lucru", a declarat el într-un briefing televizat, informează BBC.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că rapoartele privind un posibil atac aerian israelian împotriva unui spital din Gaza sunt încă în curs de examinare, scrie Times of Israel.

Hagari spune că nu are încă toate informațiile, iar detalii suplimentare vor fi furnizate atunci când va fi posibil.

El spune că nu știe încă dacă explozia, care ar fi provocat sute de victime, a fost un atac israelian.

"Există o mulțime de lovituri aeriene, o mulțime de rachete eșuate și o mulțime de rapoarte false din partea Hamas", spune el.

Un reporter al Canalului 12 de știri, post TV israelian, speculează că explozia ar fi fost rezultatul unei lansări eșuate de rachete Hamas sau că un depozit de muniție s-ar fi aprins, mai scrie Times of Israel.

Reacția Facțiunii reformiste democrate a Fatah: Biden trebuie să-și anuleze vizita

Dimitri Diliani, purtătorul de cuvânt al Facțiunii reformiste democratice a Fatah, a declarat: "Preocupările noastre profunde sunt amplificate de realitatea sumbră care s-a desfășurat în ultimele zece zile. Asistăm la un atac sistemic și nemilos asupra infrastructurii civile și a cartierelor rezidențiale, un act care nu poate fi descris decât ca un genocid. Cifrele sunt uluitoare, numărul victimelor civile palestiniene ale genocidului israelian ajungând la un număr sfâșietor de 3 561 de morți, dintre care peste 1 000 de copii, și 13 200 de răniți."

Diliani își exprimă indignarea spunând: „Continuarea vărsării de sânge și pierderea de vieți nevinovate necesită cea mai mare atenție din partea lumii. Lumea nu trebuie să se complacă, pentru că istoria ne-a învățat care este costul teribil al inacțiunii".

Facțiunea Fatah face apel la comunitatea internațională să recunoască gravitatea acestei situații și să acționeze în mod decisiv. „Vizita planificată a președintelui Biden în Israel trebuie să fie anulată ca un mesaj răsunător de protest împotriva acestor atrocități“, scrie într-un comunicat al grupării.

O școală administrată de ONU care adăpostește refugiați a fost, de asemenea, lovită, potrivit Al-Jazeera.

Cel puţin şase persoane care se adăposteau într-o şcoală administrată de Agenţia ONU pentru refugiaţi în Fâşia Gaza au fost ucise marţi într-un raid israelian, a anunţat Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA), relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Şcoala a fost lovită în timpul bombardamentelor forţelor israeliene în Fâşia Gaza", a declarat UNRWA, potrivit unui comunicat.

Potrivit sursei citate, zeci de persoane au fost, de asemenea, rănite şi bilanţul victimelor este cu "siguranţă mai mare".

Contactată de AFP, armata israeliană a indicat că verifică aceste informaţii.

"Acest lucru este scandalos şi arată încă o dată dispreţul flagrant pentru viaţa civililor", a estimat UNRWA, care administrează şcoli, clinici şi oferă ajutor alimentar.

Potrivit agenţiei ONU, "cel puţin 4.000 de oameni s-au refugiat în această şcoală a UNRWA care a devenit un adăpost" din cauza războiului dintre Hamas, la putere în Gaza, şi Israel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite