Israelul ar trebui să se pregătească pentru ce va urma după ce ar distruge Hamas, spune un general american în retragere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul în retragere al armatei americane David Petraeus, fost director al CIA, a apreciat că este necesar ca Israelul să se pregătească încă de pe acum pentru etapa post-conflict sau chiar să contureze o viziune în legătură cu viitorul Gaza și al palestinienilor post-conflict, relatează cbsnews.com.

David Petraeus Foto Profimedia

Petraeus a subliniat într-un interviu pentru CBS News că problema etapei post-conflict trebuie abordată pe măsură ce Israelul se pregătește pentru „misiunea sa foarte dificilă” de a distruge gruparea militantă Hamas.

„E necesar să existe o viziune în acest sens. Cred că premierul Netanyahu ar fi bine sfătuit să nu spună doar ce va încerca să facă împotriva Hamas, dar, în mod realist... să vorbească și despre viitorul Gaza și în general despre un viitor, chiar o viziune pentru poporul palestinian după conflict", a spus Petraeus.

Fostul director CIA (2011-2012), fost comandant al trupelor americane în Irak, a explicat că Israelul este pus în fața unei dileme dificile.

„Adică, nu vor să reia ocupația, dar dacă nu o fac, Hamas se va reconstitui, și ei știu asta, și astfel vor merge la pierderi enorme, victime, israelieni, civili, desigur, luptători Hamas, teroriști, iar apoi veți pleca pur și simplu? Așa că sunt sigur că ei caută acest răspuns", a declarat Petraeus.

Făcând o paralelă cu eliminarea ISIS din Mosul, Irak, în 2014, Petraeus a remarcat că Israelul nu are luxul a nouă luni pentru o operațiune similară.

„Eram un general cu două stele, îmi amintesc că am întrebat înainte de a merge la Bagdad: «Știți, scuzați-mă, putem avea mai multe detalii despre ce se întâmplă după ce ajungem la Bagdad și răsturnăm regimul?» Iar ei au spus: «Duceți-ne la Bagdad; ei se vor ocupa de acolo». Evident, am realizat inadecvat faza a patra care se numește, post-conflict”, a argumentat Petraeus.

În ceea ce privește intenția Israelului de a lichida gruparea islamistă palestiniană Hamas, Petraeus a apreciat că asta presupune să facă inamicul incapabil să se mai reconstituie. În orice caz, în viziunea generalului american în retragere, este esențial ca Israelul să ia în considerare costul ridicat și provocările pe care le ridică războiul urban.

„Gândiți-vă la ceea ce necesită acest lucru. Acestea sunt clădiri înalte, nu doar clădiri mici", a spus Petraeus.

O ofensivă terestră israeliană este așteptată de câteva zile, după o săptămână de lovituri aeriene drept ripostă la atacul Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, care a ucis aproximativ 1.400 de persoane. În Gaza, Ministerul Sănătății a declarat luni că atacurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 2.750 de persoane.

Într-un interviu acordat emisiunii "60 Minutes", președintele Biden a fost întrebat dacă ar susține o ocupație israeliană a Gazei.

"Cred că ar fi o mare greșeală", a răspuns Biden. „Uitați, ceea ce s-a întâmplat în Gaza, din punctul meu de vedere, este că Hamas și elementele extreme ale Hamas nu reprezintă întregul popor palestinian”.

Președintele american a fost de acord că Hamas trebuie eliminată dar, că totuși, „trebuie să existe o Autoritate Palestiniană. Trebuie să existe o cale către un stat palestinian”.

Cât privește o soluție de tip două state, Biden a recunoscut că aceasta nu este posibilă în acest moment.

„Nu acum. Nu acum. Nu acum, dar... dar cred că Israelul înțelege că o parte semnificativă a poporului palestinian nu împărtășește opiniile Hamas și Hezbollah”, a subliniat el.

Petraeus a spus că este important să se ia în considerare cu atenție o multitudine de complexități regionale, inclusiv forțele iraniene proxy, cum ar fi Hezbollah în Liban, milițiile proxy din Siria și Irak și rebelii Houthi din Yemen, toți acești factori putând afecta situația.

Petraeus a declarat că prezența forțelor americane în Irak și Siria ar putea atrage SUA în conflict. Deși și-a exprimat scepticismul cu privire la implicarea directă a Iranului, Petraeus a declarat că este important ca SUA să ia în considerare ce ar putea însemna o eventuală implicare a Iranului în conflict.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite