Summitul G8: Putin câştigă disputa privind Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Divergenţele majore dintre statele vestice şi Rusia faţă de situaţia din Siria a rezultat în terminarea summitului G8 fără un acord clar în ceea ce priveşte atitudinea grupului faţă de războiul civil care macină ţara de mai bine de doi ani.

Statele vestice şi Rusia nu au reuşit să ajungă la o poziţie unitară în ceea ce priveşte războiul civil din Siria, după ce întregul summit a stat sub semnul tensiunilor dintre Moscova şi celelalte state reprezentate din această cauză. 

Liderii au anunţat că vor emite un comunicat comun, cu o poziţie unitară, însă că aceasta nu va conţine nicio solicitare către preşedintele Bashar al-Assad să renunţe la putere. Acest compromis reprezintă o victorie importantă pentru Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, singurul stat aliat al regimului sirian. 

Singurul pas care poate fi considerat un oarecare progres în problema Siria este de fapt, o amânare: SUA şi Rusia au anunţat că vor organiza un summit comun, la care se va discuta chestiunea. Reuniunea va avea loc la Moscova, însă abia la începutul lunii septembrie. 

„Recomandăm ferm decizia de a organiza cât de curând o conferinţă de pace la Geneva cu privire la Siria”, se arată într-un comunicat preliminar publicat înainte de încheierea summitului. 

„Rămânem dedicaţi scopului de a ajunge la o soluţie politică pentru criză, bazat pe viziunea unui stat sirian unit şi democratic”, se arată într-o copie a comunicatului oficial obţinută de agenţia de ştiri Reuters. 

Victoria lui Putin constă în faptul că în comunicat nu se face nicio referire la Bashar al-Assad şi nici nu se pune presiune asupra acestuia să demisioneze, aşa cum voiau puterile vestice. 

În urma eşecului din discuţiile pe această temă, NATO ar fi începută să trimită pe ascuns armament greu rebelilor sirieni, potrivit agenţiei israeliene Debka File, specializată în informaţii militare.

NATO şi mai multe state europene, în special Marea Britanie, au început să transporte armament greu în Siria, au declarat mai multe surse din interior pentru agenţia israeliană Debka File, specializată în informaţii militare. Primul transport ar fi ajuns luni noapte la rebelii din Alep, urmat de altele marţi dimineaţă în Turcia şi în Iordania.

Potrivit surselor, vesticii au livrat rebelilor rachete sol-aer şi antitanc, precum şi mortiere montate pe jeepuri. Primul transport a fost efectuat luni noapte direct la Alep. 

Marţi dimineaţă au urmat noi transporturi, care au ajuns în Turcia şi în Iordania, de unde au fost duse în sudul Siriei şi Alep, aflat în nord-vest. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite