Relațiile comerciale UE-China, „foarte dezechilibrate”. Impactul legăturii dintre Beijing și Moscova

0
Publicat:

Uniunea Europeană are o relație comercială „foarte dezechilibrată” cu China, scrie Bloomberg, adăugând că relațiile au devenit tensionate din cauza legăturilor Beijingului cu Moscova.

Doi pumni colorați în steagurile Chinei și UE, sugerând o luptă între cele două puteri
Uniunea Europeană are o relație comercială „foarte dezechilibrată” cu China. Foto Euractiv

Deși încearcă să-și reducă vulnerabilitatea atunci când vine vorba de „produse strategice”, asta nu înseamnă că UE se deconectează de China, cu care are un comerț record, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv la Comisia Europeană, în discursul său de sâmbătă la Summitul Bund de la Shanghai , scrie Bloomberg.

Relațiile au devenit tensionate din cauza legăturilor dintre Beijing și Moscova, după ce forțele rusești au pătruns în Ucraina, și din cauza eforturilor UE de a se baza mai puțin pe a doua cea mai mare economie a lumii.

Potrivit Reuters, blocul comunitar a înregistrat anul trecut un comerț bilateral record cu China, dar acesta este “foarte dezechilibrat”, a declarat sâmbătă Dombrovskis într-un discurs la conferința anuală Bund Summit din Shanghai, citând un deficit comercial de aproape 400 de miliarde de euro (426,08 miliarde de dolari).

Dombrovskis, care este și comisarul pentru comerț al blocului comunitar, se află într-o vizită de patru zile în China, în căutarea unor legături economice mai echilibrate cu UE.

El a sosit la puțin peste o săptămână după ce Comisia Europeană a declarat că va investiga dacă va impune tarife punitive pentru a proteja producătorii europeni de importurile de vehicule electrice chinezești mai ieftine despre care spune că beneficiază de subvenții de stat.

Călătoria este concepută pentru a reînnoi dialogul cu China după pandemia COVID-19, ambele părți căutând să calmeze tensiunile pe teme care variază de la investiții străine, comerț și geopolitică, precum și criticile occidentale privind legăturile mai strânse ale Beijingului cu Moscova după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Crearea unei piețe deschise între membrii săi a fost unul dintre principiile fondatoare ale UE. De asemenea, ne-am angajat în favoarea unui comerț global liber și echitabil. Iar “echitabil” este cuvântul cheie aici”, a spus el.

UE nu are nicio intenție de a se decupla de China

Citând ca exemplu deficitul comercial al blocului, el a adăugat că “UE trebuie, de asemenea, să se protejeze în situațiile în care se abuzează de deschiderea sa”.

Acest lucru înseamnă reducerea la minimum a dependențelor noastre strategice pentru un număr restrâns de produse strategice”, dar strategia economică a UE s-a axat pe de-risc, nu pe decuplare, a spus el. “UE nu are nicio intenție de a se decupla de China”.

UE pune deficitul său comercial de 400 de miliarde de euro parțial pe seama restricțiilor impuse de China companiilor europene.

O “mie” de bariere în calea accesului pe piață au propulsat deficitul comercial la “cel mai ridicat din istoria omenirii”, a deplâns joi ambasadorul UE în China, Jorge Toledo, la un forum la Beijing.

Dombrovskis a declarat pentru Reuters, în marja summitului, că “o muncă tehnică substanțială” a precedat ancheta UE privind vehiculele electrice fabricate în China și că vor căuta să implice atât autoritățile chineze, cât și industria chineză în această investigație.

“Suntem deschiși pentru concurență, inclusiv pentru concurență în sectorul vehiculelor electrice, dar concurența trebuie să fie corectă”, a spus el. China a criticat ancheta ca fiind protecționistă, iar Camera de Comerț chineză în UE a declarat că avantajul sectorului nu se datorează subvențiilor.

Întrebat dacă UE are în vedere și alte sectoare, el a adăugat: “există mai multe domenii în care analizăm posibilele bariere comerciale și posibilele perturbări ale comerțului și, de fapt, acesta este unul dintre subiectele pe care le voi aborda și cu omologii mei chinezi… Pe de o parte, trebuie să discutăm despre modul în care putem avansa în relația noastră, dar trebuie, de asemenea, să putem discuta dacă există anumite probleme sau bariere comerciale care trebuie abordate.

El a refuzat să ofere mai multe detalii.

În discursul său, Dombrovskis a mai spus că, în opinia sa, China se confruntă cu un “proces provocator de ajustare macroeconomică”, dar a subliniat că Beijingul trebuie să lărgească accesul pentru întreprinderile străine și să mențină un mediu de afaceri stabil pentru relații comerciale echitabile.

De asemenea, el a îndemnat China să ia atitudine împotriva “tacticii Rusiei de a transforma alimentele în arme” și să își folosească influența în revigorarea Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, care a expirat în iulie după ce Moscova a renunțat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite