SUA trimit încă 3.500 de militari în Orientul Mijlociu după ce Iranul a promis să răzbune moartea lui Soleimani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupe americane detaşate pe 1 ianuarie 2020 FOTO AFP / CAPT. ROBYN J. HAAKE / US ARMY
Trupe americane detaşate pe 1 ianuarie 2020 FOTO AFP / CAPT. ROBYN J. HAAKE / US ARMY

Statele Unite au luat decizia de a mai trimite 3.000-3.500 de militari în Orientul Mijlociu, după ce uciderea generalului iranian Qassem Soleimani a dus la un val de ameninţări la adresa trupelor americane staţionate în zonă, a transmis un oficial al Apărării pentru CNN.

Trupele suplimentare fac parte din Forţa de răspuns imediată a Diviziei a 82-a aeropurtată. Aceste trupe primiseră comanda să se pregătească de deplasarea în regiunea, dacă situaţia o impune. După ce ambasada SUA la Bagdad a fost atacata pe 31 decembrie de sute de protestatari pro-iranieni, 750 de militari americani din aceeaşi divizie au fost trimişi săptămâna aceasta în Kuweit. Din mai 2018 până în prezent, SUA au suplimentat cu circa 14.000 efectivele trupelor dislocate în Orientul Mijlociu.

După raidul aerian comandat de Donald Trump în Bagdad, Iranul a promis să răzbune „la momentul şi în locul potrivit” moartea generalului iranian Qassem Soleimani. Liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Hamenei, a ameninţat cu „represalii serioase”. Iar preşedintele iranian Hassan Rohani a spus că uciderea Soleimani va fi răzbunată şi va determina Teheranul să fie şi mai hotărît „să reziste expansionismului american şi să apere valorile islamice”.

În plus, turbulentul lider şiit Moqtada Sadr a dat vineri ordin combatanţilor săi din Armata lui Mehdi să "ţină aproape", reactivând astfel o miliţie oficial destructurată în urmă cu aproape un deceniu şi care a semănat teroare în rândurile soldaţilor americani în Irak, informează AFP.

Hezbollah jură să-l răzbune pe Soleimani 

Şeful mişcării şiite libaneze Hezbollah, marele aliat al Iranului, a promis vineri "pedeapra dreaptă" pentru "asasinii" responsabili de moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în Irak într-un raid american, concform AFP.

"Trebuie să aducem dreapta pedeapsă asasinilor (...) aceasta va fi responsabilitatea şi sarcina tuturor celor din rezistenţă şi a combatanţilor din toată lumea", a promis într-un comunicat şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, care foloseşte în mod general termenul de "Rezistenţă" când vorbeşte de organizaţia sa şi de aliaţi. 

În acest context tensionat, ambasada americană la Bagdad, atacată marţi de manifestanţi pro-Iran, le-a cerut cetăţenilor săi "să părăsească imediat" Irakul, la câteva ore după asasinarea influentului general iranian Qassem Soleimani într-un raid american.

Pe aceeaşi temă:

Consecinţele uciderii celui mai influent general din Orientul Mijlociu într-un raid american la Bagdad

Uciderea lui Soleimani, operaţiune fără precedent pentru armata americană: cum s-a desfăşurat atacul şi de ce a avut loc acum

SUA le cer cetăţenilor americani să „părăsească imediat“ Irakul

Ce măsuri a luat Iranul după uciderea generalului Soleimani de către americani la Bagdad. Avioanele F-14, desfăşurate la graniţă

Cine este Esmail Qaani, noul comandant al forţelor de elită iraniene: un duşman familiar al SUA, care l-a atacat frecvent pe Trump

VIDEO Momentul în care convoiul în care se afla generalul Soleimani este spulberat de o rachetă

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite