SUA: ONU va impune Coreei de Nord cele mai drastice sancţiune aplicate vreodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul american Susan Rice
Ambasadorul american Susan Rice

Un proiect de rezoluţie întocmit de SUA şi China privind noi sancţiuni împotriva Coreii de Nord după testul nuclear efectuat la 12 februarie a fost înaintat Consiliului de Securitate al ONU. Ambasadoarea americană Susan Rice a anunţat că acestea sunt cele mai drastice sancţiuni impuse vreodată de Naţiunile Unite, scrie Associated Press.

Sancţiunile vor împiedica Coreea de Nord să dezvolte programe nucleare şi rachete balistice, a mai spus Rice. Acestea vizează activităţile personalului diplomatic nord-coreean, relaţiile bancare şi transferul ilegal de fonduri lichide, a mai precizat diplomatul american.

Cele patru sancţiuni ale proiectului vizează şi activităţile ilicite ale diplomaţilor nord-coreeni, cărora li se vor impune interdicţii de călătorie.

„Sperăm să fie adoptat (n.r. - proiectul de rezoluţie) la sfârşitul acestei săptămâni”, a mai spus Rice.

În rezoluţie se arată că ONU va lua o nouă serie de măsuri dacă regimul de la Phenian va lansa o nouă racheta sau va efecta vreun alt test nuclear.

Coreea de Nord a declarat că va renunţa la acordul de încetare a focului semnat în timpul războiului coreean din cauza sancţiunilor pe care ONU urmează să i le impună, dar şi a exerciţiilor militare desfăşurate de trupele americane şi sud-coreene.

Pe 12 februarie, Coreea de Nord a efectuat cel de-al treilea test nuclear, aminteşte AP. Statele Unite sunt îngrijorate că regimul de la Phenian ar putea să-şi atingă scopul de a avea rachete nucleare, capabile să ajungă pe teritoriul american.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite