SUA anunţă că Rusia a încercat să fure cercetările privind vaccinul anti-COVID-19
0Statele Unite anunţă că o grupare de hackeri legată de GRU, direcţia de spionaj a armatei ruse, a încercat să fure cercetările privind vaccinul anti-COVID-19.
Într-un comunicat, Ambasada SUA în România informează asupra faptului că APT29, o grupare cunoscută şi sub numele de CosyBear sau The Dukes, a atacat surse guvernamentale, diplomatice, centre de reflecţie, furnizori de asistenţă medicală şi energie din Statele Unite, Marea Britanie şi Canada în încercarea de a fura informaţii despre dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19. Informaţia provine dintr-un raport al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA).
„În încercarea de a fura informaţii despre dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19, grupul rusesc „APT29”, cunoscut şi sub numele de „CosyBear” sau „The Dukes”, a atacat surse guvernamentale, diplomatice, think-tank-uri, furnizori de asistenţă medicală şi energie din SUA, Marea Britanie şi Canada. Raportul NSA - National Security Agency detaliază instrumentele, modul şi tehnicile prin care grupul a vizat organizaţiile implicate în dezvoltarea vaccinului. Comandamentul cibernetic al SUA ajută aliaţii NATO şi ţările europene să identifice ameninţările cibernetice, sprijină şi furnizează informaţii pentru consolidarea reţelelor altor state”, comunică Ambasada SUA în România.
Anterior, Marea Britanie a anunţat că a descoperit încercări ale Rusiei de a intra în sisteme informatice şi de a pune mâna pe cercetările privind vaccinul pentru boala provocată de noul coronavirus.
„Pe tot parcursul anului 2020, APT29 a vizat diverse organizaţii implicate în dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19 în Canada, Statele Unite şi Regatul Unit, foarte probabil cu intenţia de a fura informaţii şi proprietate intelectuală referitoare la dezvoltare şi testare”, comunica Londra la mijlocul lui iulie.
APT29 este o unitate de spionaj cibernetic a GRU, agenţia de informaţii a Statului Major Rus. GRU foloseşte această unitate pentru a-şi destabiliza adversarii, implicând-o atât în războaie, cum a fost cazul în Ucraina, cât şi în alegeri, cum a fost cazul în Statele Unite în 2016.